Middelharnis - "AHOY! Stuurlui gezocht…!" Voor haar project 'Menheerse Werf' in Middelharnis is de Stichting tot Behoud van de Scheepstimmerwerf van Middelharnis (SBSM) bezig haar organisatie uit te breiden met een aantal praktische werkgroepen. Voor het opzetten en aansturen van die werkgroepen is men nu op zoek naar enthousiaste, sociale vrijwilligers…echte ‘mensen-mensen’! Het bestuur (SBSM) bestaat uit Paul Blok, Leen van Nimwegen, Bert Kleingeld, Cor Kroon en Sjaak van den Akker. Zij worden ondersteund door de regelmatige inzet van zo'n 20 vrijwilligers voor het reilen en zeilen van de werf. Lees hieronder meer.

Oproep: doe mee!

Gezocht:

Personen (m/v), die op structurele basis 1 tot 4 dagen per week de diverse werkgroepen van de SBSM kunnen coördineren op de Menheerse Werf.

Het gaat om de volgende werkgroepen:

 • Gastvrijheid – een warm welkom voor onze bezoekers; zowel voor individuele personen als vooraf aangemelde groepen. Dit houdt ook enig gidswerk in. Voor deze werkgroep is de stichting momenteel dringend op zoek naar een stuurmens.
 • Onderhoud - aan wal, het werfterrein, de gebouwen, de voorzieningen en projecten als de Visserijspeeltuin, de Tijtafel etc.
 • Tentoonstellingen – beheer en ontwikkeling van onze content, zowel digitaal als fysiek.
 • Beugsloep MD.10 – "handen-uit-de-mouwen" klussen aan dit unieke stuk varend erfgoed. Het einddoel is een naar originele beleving gerestaureerd schip met moderne onderhuidse techniek. Uiteraard is het proces op weg naar dit doel net zo belangrijk.
 • Vaartochten – de Menheerse Werf heeft een kleine vloot historische, maar ook moderne schepen. Hiermee worden vaartochten met passagiers op het Haringvliet gemaakt. Zowel periodiek met individuele kaartverkoop, als voor groepen op maat. Een aantal schepen is te huur zonder schipper en met sommige schepen wordt in de toekomst ook deelgenomen aan maritieme evenementen.

Wie zoekt de SBSM als roergangers voor de werkgroepen?

Voel je je aangesproken tot één of meer van de genoemde werkgroepen? Heb je (te) veel vrije tijd die je het liefst buiten en met andere mensen doorbrengt? Heb je flink wat ervaring in een vroegere functie of positie waarin je mensen hebt geïnspireerd, gemotiveerd en aangestuurd? Dan zouden de bestuursleden van de stichting heel graag kennis met je maken!

Stuur een bericht via de mail aan info@menheersewerf.nl met daarin wie je bent, om welke werkgroep(en) het gaat en hoeveel tijd je beschikbaar zou kunnen zijn. Als e.e.a. op elkaar aansluit nodigt de stichting je uit op de werf om elkaar te leren kennen. Het doel is om met degenen die zich als stuurmens aan de werf willen verbinden, werkgroepen te vormen waarin samengewerkt wordt met de huidige (en toekomstige) vrijwilligers. Het gaat vooral om coördinatie en het aanbrengen van een structuur waarin klussen, taken en projecten vloeiend uitgevoerd kunnen worden.

Menheerse Werf

De Menheerse Werf aan de oude havenkom van Middelharnis, is een ontwikkelproject van de Stichting tot Behoud van de Scheepstimmerwerf van Middelharnis (SBSM). De algemene doelstelling is het behoud van de eeuwenoude scheepstimmerwerf (anno 1750) en daarmee het beleefbaar maken en houden van de historie van de Menheerse visserij en de haven. Het tentoonstellen en restaureren van het varend erfgoed MD.10 'Johanna Hendrika' (de laatst overgebleven beugsloep ter wereld en oorspronkelijk uit Menheerse) is een belangrijk subdoel van het project. De financiële basis werd gelegd door subsidies vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee van de Provincie Zuid-Holland. De nieuwe functie en toekomst van de Menheerse Werf wordt nu duurzaam verankerd door contractuele afspraken met de in december 2017 opgerichte Menheerse Werf BV. De BV huurt het onroerend goed van de stichting en onderneemt vanaf de werf. De huuropbrengst dekt de financierings- en vaste lasten van de stichting.

De activiteiten van de BV zijn altijd ondergeschikt aan de algemene doelstelling en missie van de SBSM.

De BV houdt zich bezig met:

 • Het voortzetten van de jachtwerf, met nadruk (maar niet exclusief) op klassieke jachten en historische schepen; hellingen, onderhoud, reparatie, kleinschalige nieuwbouw, winterstalling;
 • Restauratie van de beugsloep MD.10 ‘Johanna Hendrika’
 • Gebruik van het terrein en de werfloods voor evenementen zoals de Menheerse Havendag, regatta's, themamarkten, theater- en muziekvoorstellingen, incidentele catering en locatieverhuur voor vergaderingen, bruiloften, besloten feesten en bedrijfsevenementen; • Verhuur van zeilboten, motorsloepen en kajaks;
 • Verhuur van een bed & boat studio;
 • Uitvoeren van periodieke, individueel te boeken vaartochten;
 • Een toeristisch informatiepunt in de historische werfloods.

Bestuur

Het bestuur van de SBSM bestaat uit:

 • Paul Blok – voorzitter
 • Leen van Nimwegen – secretaris
 • Bert Kleingeld – penningmeester
 • Cor Kroon – algemeen bestuurslid
 • Sjaak van den Akker – algemeen bestuurslid

Het bestuur wordt ondersteund door de regelmatige inzet van zo'n 20 vrijwilligers voor het reilen en zeilen van de werf. De stichting wil graag vaker en meer gestructureerd samenwerken met de vrijwilligers op de werf, onder de hoede van de stuurlui die nu gezocht worden. Daarnaast willen ze de groep vrijwilligers graag uitbreiden, nadat de stuurlui zijn gevonden. "Vrijwilligers kunnen rekenen op allerlei leuke extraatjes vanuit de Menheerse Werf."