Middelharnis - In Nederland is één op de vijf jongeren mantelzorger. Het geven van mantelzorg geeft jongeren een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijkertijd vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s. Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. "De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving "gewoon bij" of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg...." Lees hieronder meer.

Vervolg

"Om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven."

Praat erover!

Praten over persoonlijke zorgen is niet makkelijk voor jonge mantelzorgers. Ze vinden dat anderen er niks mee te maken hebben, willen hun omgeving er niet mee lastig vallen, of vinden het moeilijk om het gesprek hierover te beginnen. Ook willen jonge mantelzorgers niet zielig gevonden worden of in een uitzonderingspositie terecht komen. Begrijpelijk, want jongeren willen graag bij een groep horen. Toch is het belangrijk om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hulp hierbij vragen is niets om je voor te schamen. Integendeel, het is de normaalste zaak van de wereld.

Jonge mantelzorgers houden de zorg vaak een hele lange tijd alleen vol. Totdat ze merken dat het eigenlijk niet meer gaat. De drempel om de stap naar hulp te maken is groot. De huisarts kan doorverwijzen naar een psycholoog die je kan helpen met de situatie om te gaan en de juiste keuzes te maken. Voor praktische hulp bij de zorg kun je terecht bij het Wmo-loket van de gemeente. Daarnaast zijn er steunpunten die ondersteuning bieden.

Vraag!

Voor een persoonlijk advies of een luisterend oor kun je terecht bij Stichting ZIJN op 0187 483366 of bij de landelijke Mantelzorglijn. Deze is bereikbaar via WhatsApp op 030 760 60 55.

De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking is voor jongeren intensief, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Door de uitbraak van het Coronavirus kan de zorg zwaarder worden. Bijvoorbeeld omdat degene voor wie je zorgt de hele dag thuis is. Veel jonge mantelzorgers maken zich zorgen om de persoon waarvoor ze zorgen. De angst voor de besmetting van een kwetsbaar iemand speelt daarbij een rol. Verder kan er sprake zijn van (nog) minder vrije tijd. Ook in Coronatijd geldt: deel je zorg.
De campagne ‘Deel je zorg’ stimuleert jonge mantelzorgers over hun zorgen te praten of hulp te zoeken. In online video’s delen jongeren, onder wie radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal, hun ervaringen. Ook geven ze tips over hoe je het bespreekbaar kunt maken.

Kijk voor meer informatie op: mantelzorg.nl/jongzorgen

Stichting ZIJN heeft gratis mantelzorg informatie tasjes beschikbaar voor jonge mantelzorgers. In het tasje zitten onder andere Huppla-kaarten, een Bordjevol Giftset en flyers met informatie. Wil je zo’n tasje, stuur dan een mailtje naar c.vermeulen@zijngo.nl