Mei 2020, Goeree-Overflakkee - Het zwemwaterseizoen in Zuid-Holland is sinds 1 mei van start. De provincie Zuid-Holland wijst jaarlijks de zwemwaterlocaties in natuurwater aan. Er zijn zo'n 100 officiële locaties in onze regio waar regelmatig de kwaliteit en veiligheid wordt beoordeeld tijdens het zwemwaterseizoen (1 mei tot 1 oktober). Ook op de zwemwaterlocaties gelden de beperkingen in verband met de bestrijding van het corona-virus. Dus: kom niet allemaal tegelijk, houd minimaal 1,5 meter afstand en vertrek zo snel mogelijk na het zwemmen weer. Lees hieronder meer.

Bestrijding corona-virus

In principe gelden voor bezoekers van zwem- en recreatieplekken dezelfde regels als voor bezoekers aan andere openbare plekken.

Naar de zwemlocatie toe:

  • Blijf in de buurt van huis. Kies een zwem- of recreatielocatie dichtbij huis.
  • Reis zo veel mogelijk lopend of met de fiets naar de zwemlocatie. Maak geen gebruik van het OV.

Ter plekke:

  • Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar. Ook in het water. Op die anderhalve meter norm wordt toegezien en waar nodig gehandhaafd. Uitzondering voor de 1,5 meter geldt voor gezinnen en kinderen tot en met 12 jaar.
  • Vermijd drukte. Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: ga weg.
  • Zorg dat er ook voor anderen nog plek is, bijvoorbeeld door niet te lang te blijven hangen.
  • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten heeft, ook als het maar lichte klachten zijn.
  • Vermijd risico’s waardoor u medische hulp nodig heeft of gered moet worden.
  • Houd er rekening mee dat de douches en toiletten bij zwemlocaties gesloten zijn.
  • Betaal contactloos: met pin of mobiel.
  • Volg de aanwijzingen op van toezichthouders en handhavers.

Als de publieke gezondheid in gevaar komt, kan er tegen het laten plaatsvinden van of deelnemen aan samenkomsten worden opgetreden, ook als men 1,5 meter afstand houdt.

Definitieve zwemwaterlocaties 2020 in Zuid-Holland

De definitieve lijst met zwemwaterlocaties in natuurwater in Zuid-Holland is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. U kunt de lijst inzien via de link rechts op deze pagina.

Omgevingsdienst

De naleving en het handhaven van de voorschriften voor zwemmen in natuurwater in geheel Zuid-Holland ligt bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH).

De ODMH voert deze werkzaamheden uit in opdracht van de provincie voor het gehele grondgebied van Zuid-Holland. Als de waterkwaliteit onvoldoende is neemt de ODMH maatregelen. De ODMH kan dan het zwemmen ontraden (waarschuwing of negatief zwemadvies) of zelfs een zwemverbod instellen.

Download de zwemwater app

In de Zwemwater app (Android en Apple store) staan actuele gegevens over de zwemlocaties. Check deze app als je wilt weten of een zwemplas schoon is en vrij van bijvoorbeeld blauwalg of botulisme.

Nieuws en meer informatie zwemwater

Actuele informatie over zwemwater vindt u tijdens het zwemwaterseizoen op www.zwemwater.nl of op de website van de ODMH. Met vragen kunt u tijdens het zwemseizoen bellen met de zwemwatertelefoon 08009036 of u stuurt een zwemwater@odmh.nl.