Landelijk - Op dinsdagavond 21 april 2020 was er opnieuw een persconferentie door de premier van Nederland. Rutte kwam met een kleine versoepeling van de maatregelen. "Er is een kleine versoepeling mogelijk van de intelligente lockdown waar we ons aan houden en alle maatregelen kunnen alleen geleidelijk worden teruggedraaid als we volhouden. Waar staan we nu: de cijfers in de ziekenhuizen en op de intensive care zijn hoopgevend, de druk op zorg is echter nog heel hoog. De reguliere hulp moet weer worden opgestart (zorg voor mensen die bijv. kanker hebben of operaties moeten ondergaan, maar de situatie in de verpleeghuizen is nog zorgwekkend. Dit raakt ons allemaal. We vragen ons af wanneer kan de economie weer van slot? wanneer kan ik weer naar om kapper of op een terrasje zitten? Het ongeduld sluit erin, maar bij een snelle versoepeling dan krijgt het virus weer veel kansen en hebben we meer slachtoffers enz. Een blijvende zelfbeheersing is geboden voor iedereen en we hebben een moeilijke afweging moeten maken; voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf!" Lees hieronder welke besluiten er genomen zijn, ondervedeeld in 5 punten.

Rutte: "We moeten rekening houden met drie dingen: de zorg; onze kwetsbare beschermen en de vraag: hebben we genoeg zicht op hoe het virus zich verspreid?

Veel vragen hebben we, maar we denken eerst aan de volksgezondheid en dan gaan we de rest realiseren. We staan aan het begin van de weg terug. Voorlopig hebben we nog meer onzekerheden dan zekerheden en dus moeten er maatregelen komen die het minst zorgen dat virus weer grip krijgt. Op basis van de reeds genomen adviezen hebben we in paar weken bereikt dat de druk op zorg daalt en het virus minder verspreid. dat is mooi.

Besluiten

Er zijn op basis van 5 punten besluiten genomen. 1: Onderwijs, 2: Sport, 3: Evenementen, 4: wat veranderd er vandaag niet en 5: basisregel blijven basisregels. Lees hieronder meer.

1: Onderwijs
Basis- en speciaal onderwijs gaan weer helemaal open en kinderopvang volgt het ritme van de scholen: dus geheel of gedeeltelijk weer open na vakantie. Bijvoorbeeld de ene helft van de leerlingen de eerste helft van de week naar school en de andere helft de andere helft van de week. Dit is t/m 11 mei. Rutte: "Het besluit is volgens ons verantwoord, omdat jonge kinderen minder snel ziek worden. Zij volgen de 1,5 mtr-regel haast niet op, maar dat blijkt ook niet, omdat ze minder vatbaar zijn. Leerkrachten en personeel van de kinderopvang mogen bij klachten nu ook getest worden. Leerkrachten en personeel in de opvang die tot een risicogroep behoren, behoeven niet te gaan werken: bij klachten blijf je thuis; dat geldt jong en oud op school en bij de opvang. Het voorgezet onderwijs moet zich gaan voorbereiden op de '1,5 meter school'."
2: Sport
Rutte: "Sport is gezond, dus individueel kan en mag dat en het is goed voor iedereen. Gedwongen binnen blijven is vooral voor kinderen en jongeren moeilijk. Kinderen tot en met 12 jaar mag vanaf 28 april weer samen buiten trainen en onderling potjes spelen. Maar er mogen geen wedstrijden georganiseerd worden! De middelbare schoolleeftijd (tot en met 18 jaar) mag ook met meer ruimte (dus 1,5 mrt) samen potjes doen. Maar geen ouders langs de zijlijn en thuis douchen! De gemeente moet hierin de regie nemen!
Ook niet-leden mogen meedoen
3: Evenementen
Evenementen gaan voorlopig nog niet door en dit geldt tot 1 september 2020. Rutte: "Niet eerder, want die risico's kunnen we niet aan, en we vinden dat de organisaties recht hebben op duidelijkheid. Dus: geen Zwarte Cross, Pinkpop enz en geen betaald voetbal. Dat is zuur, maar de gevolgen zijn erger! En dit offer moeten we met elkaar brengen en daarbij rekenen we op begrip!"
4: Wat veranderd er vandaag niet
Rutte: "Het uitoefenen van zogeheten 'contactberoepen' is niet mogelijk. Denk aan de kapper, fysiotherapie. Persoonlijke bescherming is nuttig en nodig. Hier krijgen we nog extra informatie over en daarna maken we een nieuwe afweging."
Helaas blijft ook de bezoekersregeling in verpleeghuizen verboden. Rutte: "Dit moet zo blijven hoe erg ook: bescherming is geboden, vooral bij ouderen. Beperkt contact is zwaar, dat snap ik."
5: Basisregels blijven basisregels
We hebben basisregels en daar houden we ons nog steeds aan; basisregels blijven basisregels:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Ga alleen boodschappen doen
  • Hou 1,5 mrt afstand
  • Ben je verkouden, dan moet je thuis blijven
  • Heb je koorts, dan blijft iedereen thuis
  • Veel handen veel wassen
  • In je elleboog niezen

Rutte: "Maatregelen versoepelen vraagt om nog meer zelfbeheersing en discipline: hou vol! Wanneer we weer vervolgstappen zouden kunnen zetten, dat is afhankelijk van hoe we volhouden - afstand is geboden! Daarom hebben we besloten vandaag te verlengen met de maatregelen tot 20 mei 2020. In de week voor 20 mei volgt een nieuw beslismoment en als dat kan, dan zullen we flexibel zijn. Deze crisis is één van de meeste bedreigende periodes die iemand mee kan maken. En dan zegt ik u persoonlijk: ik heb hiermee geworsteld. Ik wil ook meer vrijheid, maar dat is eng en gevaarlijk. Slechts een kleine verbetering en die willen we houden. Als we gaan versoepelen gooien we onze glazen wellicht in. Met elkaar moeten we ons houden aan die 1,5 mrt en zoveel mogelijk thuisblijven. Dat moeten we doen anders grijpt het virus weer meer om zich heen. Wat kun je nu doen...het was me echte een worsteling. Vrijheid van de één mag echter niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander! Ik beloof dat ik u op de hoogte hou van alle afwegingen, maar we moeten het samen doen. Er gaan mensen schuil achter al die cijfers: voorzichtigheid is geboden om spijt achteraf te voorkomen en dat doen we samen."

Jaap van Dissel
Jaap Tamino van Dissel is een Nederlands viroloog en infectioloog. Van Dissel is directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Tevens is hij hoogleraar aan de Universiteit Leiden met als leeropdracht Inwendige geneeskunde, in het bijzonder infectieziekten (bron wikipedia).

"Er zijn weinig kinderen met de besmetting van het coronavirus gemeld. De verschijnselen bij hen waren mild en de overdracht is minder vaak van een kind naar een volwassene, dan van ouder op kind. Wat doen we: we monitoren het aantal ziektegevallen: ook covid-19. Al snel bleek dat kinderen binnen de 0-18 jaar (12 jr) een gering aantal gevallen telde. Van de 28000 zijn dat er 211 vanuit die leeftijd, dat is 0,7 % en kinderen in die leeftijd zijn 20-22% van de bevolking. Ook in China was dit slechts 0,9% en bleven kids gespaard. Ze zijn ondervertegenwoordigd in het aantal ziektegevallen."

Dissel vervolgt: "We werken met het Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn- Peilstations, een informatiesysteem waarvan de basis ligt in de huisartspraktijk. We zien hoeveel griepachtige klachten binnenkomen. Monsters worden in kaart gebracht, ook corona is toegevoegd bij virussen; ook in dit pijlsysteem bleken kinderen minder vatbaar. De GGD verzamelt gevallen van covid-19 en daarbij zijn geen clusters gemeld. kinderen spelen dus mogelijk geen grote rol bij verspreiding. Bij sluiting van scholen hebben we geen verandering gezien; kinderen werden mild getroffen. Ook deden we onderzoeken naar overdracht binnen huishoudens en die onderzoeken lopen gewoon door trouwens. Kinderen hebben wel covid-19 maar is geen indexgeval (dan is het kind de eerste in het gezin die ziek is). Kinderen worden besmet door ouderen, niet andersom. En we doen nog een onderzoek: De PIENTER Corona studie. Dit is een onderzoek waarbij gekeken wordt hoe het nieuwe coronavirus zich verspreidt onder de gewone Nederlandse bevolking. Alle onderzoeken blijven gaande als de kinderen weer naar school gaan en een aantal scholen worden gevraagd zicht te interesseren om mee te doen met onderzoek. De hygiëne op school moet op orde zijn en het vertrouwen is er om weer open te gaan."

Bij het Pienter-onderzoek zijn verschillende gemeenten deelnemer. Goeree-Overflakkee doet hier niet aan mee. Zie deelnemers: rivm.nl/pienter-onderzoek.