Regio - "Veel wind, koud en nat winterweer blijft ons niet bespaard. Griep ligt op de loer. Maar wat is griep nou eigenlijk, hoe krijg je het? Maar misschien veel belangrijker, hoe kom je er weer zo snel mogelijk vanaf? En hoe kun je de kans op griep verkleinen? GGD, Supporter van Gezond Rijnmond, geeft tips, lees hieronder 'feiten en fabels' en bekijk de video.

Feit: Handen wassen helpt echt

Het griepvirus verspreidt zich door niezen en hoesten door de lucht. Het loont de moeite om een goede hoest- en nieshygiëne aan te houden. Dat handen wassen daarbij een goed middel is in de strijd tegen de griep is waar. Wetenschappers denken dat ongewassen handen goed zijn voor 80% van alle voorkomende infecties.

Fabel: Desinfecterende zeep

Door je handen te wassen verwijder je een groot deel van de micro-organismen (de transiënte flora) op je huid. Daar hoef je niet speciaal desinfecterende zeep voor te gebruiken. Elke soort zeep bindt zich aan de olieachtige stoffen op je huid. Je moet er vooral voor zorgen dat je handen goed met zeep worden ingesmeerd en dat je goede wassende bewegingen maakt met handen en vingers.

Feit: Niet aan ogen, neus en mond zitten

Allerlei micro-organismen hechten zich gemakkelijk aan de natuurlijke olieachtige stoffen van de huid op je hand en komen gemakkelijk op andere oppervlakken terecht. Met je hand raak je vaak ongemerkt je neus, mond of ogen aan of zit je aan dingen (zoals een glas of flesje) die je aan je mond zet. Zo kun je jezelf eenvoudig besmetten. Hoest en nies daarom bij voorkeur in je elleboog, zo voorkom je een veelheid aan bacteriën op je hand.

Fabel: Álles schoonmaken

De menselijke hand is voor bacteriën en virussen het ideale doorgeefluik. Je handen raken voortdurend die dingen aan waar andere mensen ook met hun handen aan zitten: deurklinken, lichtknopjes, kranen, toetsenborden, telefoons, koffiekopjes, het karretje van de supermarkt. Moet je die allemaal gaan schoonmaken? Nee. Dat is niet te doen, en je zult toch altijd dingen blijven aanraken waar organismen op zitten.

*OPEN Rotterdam ging de straat op om te peilen wat jullie weten over de griep, bekijk de video hieronder.

Op www.onsgezondverstand.nl vind je meer tips!

Bron