29 november 2019 - Minister Schouten heeft 15 miljoen euro beloofd ten behoeve van innovatie in de visserij. Dit potje is onder verschillende pijlers verdeeld, waaronder een breed en multidisciplinair onderzoek gericht op innovatie van de duurzame visserij. Vandaag vindt in Utrecht een informatie- en inventarisatiebijeenkomst voor het onderzoek plaats. Lees hieronder meer.

Ideeën inbrengen

Tijdens deze bijeenkomst zal kartrekker de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) informatie verstrekken over het Onderzoek voor Duurzame Visserij, de eerste “call for proposals”, oftewel oproep voor onderzoeksvoorstellen, en wil zij kennis maken met belangstellenden. Onderzoekers, vissers en visserijgerelateerde organisaties met ideeën voor kortlopend of langlopend onderzoek naar innovatie kunnen hun stem laten horen. Voor deze openstelling is zo’n twee miljoen euro beschikbaar. De tweede “call for proposals” zal begin 2021 openen.

De komende tijd zullen er meerdere regelingen vanuit het innovatiefonds opengesteld worden, namelijk:

  • Verlagen footprint visserij
  • Alternatieve vismethoden
  • Selectiviteitsverbeteringen

Informatiemiddag

De Nederlandse Vissersbond roept vissers op om hun ideeën te delen, om zo te waarborgen dat het vrijgekomen budget ook wordt geïnvesteerd in onderzoeken die van toegevoegde waarde zijn voor de Nederlandse kottervisserij en zoveel mogelijk aansluiten bij de visserijpraktijk. Namens de Nederlandse Vissersbond zal Egbert van der Tuin aanwezig zijn bij deze bijeenkomst. Ideeën voor onderzoek kunnen voorafgaand ook aan Van der Tuin doorgegeven worden via secretariaat@vissersbond.nl of 0527-698151.

De informatiemiddag is op vrijdag 20 november van 13:00 tot 17:00 uur in Hotel van der Valk in Utrecht. Meer informatie vindt u hier, aanmelden is wenselijk.