Regio - [Motie voor maatregelen bij Haringvlietsluizen voor ongestoorde vismigratie gebaseerd op emotie en niet op feiten: “Duurzaamheid Voordelta als sluitstuk gebruikt in politiek.”] Het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen was de aanleiding voor een motie van D66-kamerlid Tjeerd de Groot om minister Schouten op te roepen tot het nemen van maatregelen die een ongestoorde vismigratie mogelijk maken. De motie werd door de Tweede Kamer aangenomen. In de toelichting van D66 werd nadrukkelijk het gebruik van netten genoemd. Vissersvereniging Zuid-West maakt zich zorgen... Lees hieronder verder.

Vissersvereniging Zuid-West maakt zich zorgen over de toonzetting van het debat, voorzitter Hans Juch: “Emotie lijkt belangrijker dan feiten. Het wetenschappelijk onderzoek naar de impact van de visserij in de kustzone, waaronder de Voordelta, is nog in volle gang, maar D66 vind het blijkbaar niet nodig de uitkomsten van het onderzoek af te wachten. De droom van een aantal natuurorganisaties en Sportvisserij Nederland dreigt op deze manier een nachtmerrie te worden voor de duurzame kleinschalige visserij in de Voordelta.”

De vissersvereniging juicht een gezonde Rijn en Voordelta toe en vindt het belangrijk dat gedegen onderzoek plaatsvindt naar de effecten van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. De visserijsector heeft aangedrongen op onderzoek naar de omvang van de verschillende trekvisbestanden om de impact van verstorende factoren in het gebied vast te kunnen stellen. De leden van de vereniging zien immers al jaren - sinds de realisatie van de Haringvlietdam en Oosterscheldekering - een achteruitgang van trekvispopulaties, waaronder ook de zalm. De veranderende natuurlijke processen als gevolg van de landaanwinningsprojecten en het herstel van de zeehondenpopulatie moeten in een dergelijk onderzoek ook worden meegenomen.

De vissersvereniging wil bijdragen aan de duurzaamheid van het gebied en wil hierbij de kennis en praktische ervaring van haar leden van het Voordeltagebied en haar natuur inzetten. Hun ervaring gaat terug tot voor de bouw van de Haringvlietsluizen. Juch: “Op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktische ervaring vanuit de sector zijn wij bereid om over passende maatregelen te overleggen. We hebben allemaal één gemeenschappelijk belang, een duurzaam beheer van de Voordelta. Daarom hebben we de natuurorganisaties en Sportvisserij Nederland voorgesteld om een onderzoeksprogramma gericht op de monitoring van effecten van het Kierbesluit op te zetten. De uitkomsten van dit onderzoek moeten leidend zijn voor het visserijbeleid.”

Bron Vissersvereniging Zuid-West