Middelharnis - Zaterdag 15 december 2018 zal COV Laudando het bekendste koorwerk van Georg Friedrich Händel uitvoeren in de Grote Kerk aan de Ring in Middelharnis. Het concert begint 19:30 uur en de kerk is open om 19:00 uur. Kaarten koopt u via www.covlaudando.nl of aan de kerk voor het concert. "De eerste en tweede rangkaarten gaan erg hard, dus als u een goed plekje wilt, moet u snel zijn!" Lees hieronder verder.

‘The Messiah’ is een driedelig werk dat de geboorteaankondiging, de dood, opstanding, hemelvaart en de wederkomst van Jezus bezingt. Een driedeling van verleden heden en toekomst dus. Zo eigentijds kan oude muziek zijn! Händel componeerde dit majestueuze werk op 56-jarige leeftijd. In korte tijd ontstond een absoluut meesterwerk en hij werkte eraan met het gevoel - zoals hij later zelf zei - alsof hij over zijn eigen schouder stond te kijken hoe het werk vorderde; van tijd tot tijd verliep naar zijn beleving het proces als het ware buiten hemzelf om.
Tekst
De tekstschrijver van de Messiah was Charles Jennens, een goede kennis en bewonderaar van Händel. Deze Jennens geloofde in Jezus als Messias en had een hekel aan vrijdenkers die God slechts als Schepper en niet als Verlosser beschouwden. Hij besloot de strijd met deze Deïsten aan te binden over een wezenlijke kwestie binnen de christelijke leer; het geloof in de Messias. Doelbewust voegde hij een tachtigtal Bijbelse fragmenten rondom dit onderwerp samen en legde hij het resultaat aan Händel voor. Händel zag er wel wat in en componeerde de Messiah in slechts drie weken, tussen 22 augustus en 12 september 1741, hetgeen voor hem trouwens geen uitzonderlijke prestatie was. Hij nam de partituur vervolgens mee naar Dublin, waar hij op uitnodiging van de autoriteiten een aantal benefietconcerten zou organiseren. Daar vond de eerste uitvoering van de Messiah plaats op 13 april 1742. De uitvoeringen werden een groot succes en op een gegeven moment werden de dames - vanwege de beschikbare plaatsruimte - zelfs verzocht om niet in hoepelrokken te komen zodat er meer kaarten verkocht zouden kunnen worden voor het goede doel. Een jaar later werd het stuk in Londen uitgevoerd en toen in 1750 de Engelse kroonprins Georg III en zijn zus zo onder de indruk waren van het Hallelujakoor dat ze (en met hen de hele hofhouding) tijdens de uitvoering gingen staan , omarmde het grote Londense publiek dit werk. Sindsdien is “The Messiah” niet meer weg te denken uit het Europese culturele erfgoed; ja zelfs “all over the world” wordt het in meerdere vertalingen met grote regelmaat uitgevoerd.

Uitvoerenden
COV Laudando is een begrip op Goeree Overflakkee. Het koor staat al bijna 40 jaar onder de bevlogen en bezielende leiding van Rinus Verhage en bestaat uit een vaste kern van zo’n vijfenveertig zangers die sterk betrokken zijn op elkaar en op de tekst van de muziek die gezongen wordt. Rond de zomervakantie werden zangers uit de omstreken van harte uitgenodigd om dit project mee te zingen en dit heeft geresulteerd in een tiental projectzangers. Hierdoor is de koorklank nog rijker en warmer geworden. Tijdens dit concert zal het koor begeleid worden door barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam. Het kistorgel wordt bespeeld door organist Wim Diepenhorst. De solisten zijn van ware klasse: Margreet Rietveld - sopraan, Merel van Schie - alt, Erik Janse - tenor en Sven Weyens - bas.
Een waar Kerstconcert met vooruitzicht op Goede Vrijdag en Pasen!
Een vaste kern van sponsoren zoals Abbo Van Tricht Advocaten, Vrienden van Huib Roskam en Stichting Paul van Hessenfonds steunen Laudando om een concert als dit mogelijk te maken. Om het concert ook voor iedereen toegankelijk te maken worden er 3 rangen gehanteerd. Daarnaast is er een speciaal tarief voor kinderen tot 12 jaar; zij kunnen voor 10 euro een muzikaal hoogtepunt beleven. Het concert duurt ongeveer 2,5 uur. De koffie en thee die in de pauze geschonken wordt, is bij de toegangsprijs inbegrepen.
COV Laudando nodigt u van harte uit om deze prachtige avond mee te maken!