Regio – Van groenten, fruit en kaas tot vleeswaren en zélfs wijn… Allemaal van Zuid-Hollandse bodem. Je vindt het op de Oogstmarkt, donderdag 18 oktober 2018 tussen 11:00 en 14:00 uur op het binnenplein van het Provinciehuis. Een markt waar je niet alleen kennismaakt met nieuwe producten, maar ook met de makers ervan. “Tijdens de Oogstmarkt laten we Zuid-Hollanders zien wat voor lekkers we allemaal in onze eigen provincie produceren”, legt Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland uit. Lees hieronder verder.

Han Weber

“Tijdens de Oogstmarkt laten we Zuid-Hollanders zien wat voor lekkers we allemaal in onze eigen provincie produceren”, legt Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland uit. “En dat is meer dan je denkt. Onze dichtbevolkte provincie is voedingsbodem van vele soorten groenten, aardappelen, granen, eieren, vlees en zuivel. Het merendeel hiervan exporteren we. Met deze Oogstmarkt willen we mensen inspireren meer van eigen bodem te eten.”

Proeven en praten

Op de Oogstmarkt kun je Zuid-Hollandse lekkernijen proeven en kopen. Maar je kunt er ook een praatje maken met de makers: boeren, kwekers en telers. “De verhalen van deze voedselpioniers zijn razend interessant”, vervolgt Weber. “Allemaal maken ze werk van duurzame landbouw, waarbij het verkorten van de voedselketen een uitgangspunt is. Dus minder schakels tussen producent en consument. Daarmee komt eten sneller en verser op je bord. Bovendien is het milieuvriendelijker omdat er minder transport nodig is. Tot slot levert het een eerlijkere prijs op voor boeren, die daarmee kunnen investeren in duurzaamheid.”

Provinciehoeve

Decor van de Oogstmarkt is het getransformeerde binnenplein van het Provinciehuis: de Provinciehoeve, de grootste boerderij van Zuid-Holland. Met 25 deelnemende boeren, kwekers en telers biedt de Oogstmarkt je een breed en gevarieerd aanbod aan Zuid-Hollandse producten.

Oogstweek/Oogstdag

De Oogstmarkt wordt georganiseerd door de Zuid-Hollandse Voedselfamilies en de provincie Zuid-Holland in het kader van de Oogstweek. Op 18 oktober vindt op het provinciehuis ook de Oogstdag plaats. Een dag waarop makers samenkomen. Voedselmakers én beleidsmakers. Om samen werk te maken van een gezonde toekomst.