Stellendam - Op zaterdag 7 juli 2018 vindt in Stellendam Vlaggetjesdag plaats. Vlaggetjesdag Stellendam staat in het teken van de Goereese Vissersvloot, vissers en natuurlijk: vis! Op het terrein van de binnenhaven van Stellendam zijn diverse activiteiten voor jong en oud. Maak tijdens Vlaggetjesdag Stellendam kennis met de de bruisende en innovatieve Goereese visserijsector. Laat u rondleiden op een moderne viskotter, praat met stoere vissermannen en maak kennis met toeleveranciers van de visserijsector. Tijdens de Vlootschouw mag u meevaren op enkele van de deelnemende kotters. Beleef: Opgepoetste vissersschepen versierd met vlaggen, bedrijvenmarkt, food trucks, vlootschouw en vis. Lees hieronder meer.

Visserij: meer dan een ambacht

De visserij is tegenwoordig veel meer dan een ambacht. De sector heeft zich ontwikkeld tot een moderne bedrijfstak en door toepassing van moderne technieken en technologieën aan boord van de schepen wordt er tegenwoordig op zeer duurzame wijze gevist. Visserijondernemers en toeleveranciers tonen in de binnenhaven fier hun kotters en zullen vertellen over hoe de visserij zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot een moderne en technisch innovatieve bedrijfstak die streeft naar een duurzaam beheer van Noordzee. Bezoekers kunnen verschillende moderne viskotters bezoeken, praten met visserijondernemers en kennismaken met toeleveranciers van de visserijsector.

Stellendamse toppers

Wekelijks brengt de Goerese vloot de Stellendamse toppers aan land. Tong, schol, rode mul, poon, inktvis, garnalen; heerlijke vis van topkwaliteit. U kunt leren hoe u deze kunt fileren of ze bewonderen op de vistafel. Een speciale plek neemt de Stellendamse Garnaal in, tijdens een workshop leert u hoe u deze moet pellen. En uniek tijdens Vlaggetjesdag Stellendam is de Goereese Scholkibbeling. Deze wordt alleen gemaakt voor dit evenement en u aangeboden door de vissers van Goeree. Nieuw tijdens deze editie van Vlaggetjesdag zijn trendy foodtrucks die op verschillende plaatsen aan de kades van de binnenhaven hun culinaire kunsten vertonen. Het eten kan relaxt direct aan de kade worden opgegeten, met zicht op prachtig versierde kotters en op de achtergrond sfeervolle klanken van gezellige shantykoren.

Proef verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren bij de viskramen en foodtrucks die verspreid over de kade staan. Ga naar een kookdemonstratie, leer garnalen pellen, volg een workshop visfileren en zie palingrokers in actie. Geniet onder de klanken van shantykoren van gezonde en verse vis uit de de Noordzee.

Leer in de visserijschool over de verschillende beroepen die werkzaam zijn in en voor de visserij. Ga zelf aan de slag als elektricien of scheepsbouwer. De allerkleinsten kunnen de schelp van een oester beschilderen, een zeehond voeren bij ASeal of lekker ravotten op de springkussens.

Vlootshow

Een van de hoogtepunten van de dag is de Vlootschouw. Onder aanvoering van het Vlaggenschip zal de Goereese vloot om 14.30 uur uitvaren voor een tocht over het Haringvliet. Tijdens de tocht zal de Vlootadmiraal vanaf het Vlaggenschip de Vlootschouw afnemen. Publiek is van harte welkom om mee te varen. Indien u dit vanaf een kotter wenst mee te maken, komt u dan zeer tijdig aan boord, want de ruimte is beperkt. Deelname aan de Vlootschouw is gratis, maar een klein gebaar in het KRNM-scheepje aan boord wordt bijzonder op prijs gesteld. De opbrengst gaat naar de KNRM, een organisatie die zich dagelijks inzet voor de veiligheid in en op het water.

Blijft u liever met de benen op de vaste wal? Het is minstens zo indrukwekkend schouwspel om de prachtig versierde kotters te zien uitvaren en de scheepshoorns te horen als zij het Vlaggenschip passeren.

Of kiest u voor een spectaculaire benadering? Stapt u dan in de helikopter om het schouwspel van bovenaf te bewonderen. Vluchten vertrekken vanaf een grasveld aan de buitenzijde van het terrein.

Ook is het mogelijk om aan boord van een RIB te gaan en met hoge snelheid langs de schepen te varen. Overigens kunt u deze ervaringen ook op een ander tijdstip van de dag beleven want zowel de helikopter als de RIB’s zijn de gehele dag operationeel.

De aanvang van de Vlootshow ia 14:30 uur.

Kinderactiviteiten

  • Bij zeehondenopvang A Seal kun je je laten schmincken tot zeehondje, leren hoe je een zeehond voert en de zeehonden-ambulance zien
  • Maak van een oestersschelp een prachtig cadeau voor je mama of oma
  • SPRINGEN!! Leef je uit op het springkussen.

Parkeren

Rondom het evenemententerrein zijn parkeerterreinen ingericht waar u gratis kunt parkeren. Volgt u bij aankomst de borden en de aanwijzingen op van de parkeerwachten. Zij leiden u zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde parkeerterrein. Voor minder-validen zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wenst u hier gebruik van te maken, neemt u dan vooraf even contact op met de organisatie middels het contactformulier.

Voor alle duidelijkheid maken wij u erop attent dat het niet is toegestaan te parkeren in de berm of op de openbare weg. Er zal streng gecontroleerd en geverbaliseerd worden die dag. Er is geen vervoer geregeld tussen de parkeerterreinen en de Binnenhaven. De borden “wandelroute” wijzen u op veilige wijze de weg naar het evenemententerrein.

Bekijk HIER het volledige programma.