10 februari 2018, Regio - De politie wil het aantal slachtoffers van babbeltrucs graag terugbrengen; vooral onder ouderen. Daarom werd vorig jaar de campagne ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’ gelanceerd. Alles draait om die voordeur: Ken je de mensen niet aan de deur, verwacht je niemand, komen ze op een onverwacht tijdstip, willen ze naar binnen met een apart verhaal? Dan geldt het advies: "Laat niemand binnen!". Politie uit onze regio kreeg afgelopen woensdagmiddag nog te maken met een laffe overval op een ouderen dame. "De impact op ouderen is groot". Lees hieronder verder.

Politie: "Woensdag 7 februari rond 14.30 uur werd een 81- jarige bewoonster bestolen van, onder andere haar sieraden. De dader kwam met een smoes de woning binnen en wist met de nodige afleidingsmanoeuvres zijn buit te bemachtigen. De zaak hebben wij in onderzoek."

Politie wil ouderen en hun omgeving wijzen op de kwetsbare positie van ouderen en ze leren voorkomen slachtoffer te worden. Bij babbeltrucs zijn in de meeste gevallen ouderen het doelwit. Het vertrouwen van de slachtoffers wordt geschaad en dat heeft veel impact. Als er geweld wordt gebruikt en de babbeltruc bijvoorbeeld uitmondt in een woningoverval, zijn de psychologische effecten nog groter. Vaak komt er ook schaamte bij kijken. Dat maakt dat niet alle slachtoffers aangifte durven te doen. Reden genoeg om met elkaar in actie te komen. "Het is van groot belang dat we ouderen voorlichten zodat zij kunnen doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te helpen weerbaarder te maken tegen babbeltrucs."