Stellendam - Op zaterdagmorgen 30 september 2017 was er een feestelijke bijeenkomst in verband met de doop van een nieuwe reddingboot voor het KNRM Reddingstation Stellendam. Een groep enthousiaste KNRM-lieden kwam samen, met onder andere burgemeester en voorzitter KNRM Ada Grootenboer en de heer R. van Slobbe, voorzitter Raad van Toezicht KNRM, in de hal van de visafslag naast het reddingstation in Stellendam aan de buitenhaven. De doopplechtigheid werd verricht door mevrouw Marieke van Nieuwkerk. De reddingboot werd 'Valerie Struis' gedoopt. De boot is bekostigd uit de nalatenschap van de heer Dirk Struis. Lees hieronder verder.

Valerie Struis

De heer Struis (1953-2014) was een liefhebber van boten. Dat begon al op jonge leeftijd met een eigen motorbootje op de Loosdrechtse plassen en door de jaren heen werd dat uiteindelijk een karakteristieke Blauwe Stad toersleper. Wat alle schepen gemeen hadden, was de fier wapperende KNRM-wimpel. De heer Struis voelde zich enorm betrokken als donateur van de KNRM en volgde het nieuws van de organisatie op de voet.

Naamgeving

Bij de afwikkeling van de nalatenschap heeft de KNRM intensief contact gehad met de twee zonen van de heer Struis, Mark en Dennis. Zij droegen de naam aan voor de reddingboot: Valerie Struis. Zij is de dochter van Mark Struis. Zij zou het eerste kleinkind van Dirk Struis zijn geweest. Daarmee vormt zij de verbinding tussen toekomst en verleden. Daarnaast betekent de naam Valerie ‘sterk zijn’, hetgeen niet alleen toepasselijk is voor dit jonge meisje, maar ook voor een reddingboot.

Reddingboottype Nikolaas

De nieuwe reddingboot is van het type Nikolaas en is gebouwd door Habbeké Shipyards in Hoorn. Het ontwerp is van Pieter Meuzelaar van de Dutch Special Marine Group. Het schip weegt 3.4 ton, is 9 bij 3 meter, vaart maximaal 34 knopen, heeft een bemanning van 4 personen en heeft een geredde capaciteit van 20 personen. De aandrijving bestaat uit twee Steijr motoren, elk gekoppeld aan een Ultrajet waterjet. De oude reddingboot Neeltje Struijs wordt aan de reservevloot toegevoegd.

Reddingstation Stellendam

Het werkgebied van de nieuwe reddingboot betreft het Haringvliet, terwijl aan de buitenkant de Noordzee wordt bediend met de grote reddingboot Antoinette. Met circa zeventig acties per jaar is Stellendam een gemiddeld druk reddingstation binnen de KNRM. De bemanning van het reddingstation bestaat uit een hechte groep van 29 vrijwilligers verdeeld over de bemanning, walploeg en Plaatselijke Commissie.

Actie KNRM Ouddorp

Het KNRM station Ouddorp was op zaterdag 30 september 2017 betrokken bij de 'Safety-dag', van de Nederlandse Kitevereniging aan de Brouwersdam. Er waren zaterdagmiddag demonstraties te zien aan de Brouwersdam.