Middelharnis - Een geluksgevoel is niet vanzelfsprekend. Daar moet je wel wat voor doen. En dat begint bij bewustwording. Over wie je bent en waar je bij gedijt. Anders kan dat resulteren in onvrede met jezelf, wat zich kan uiten in veel eten en ongezond leven. Het Jongerenwerk GO ontmoet steeds vaker jongeren die daar last van hebben. Om hen te helpen meer balans in hun leven te vinden, ontwikkelden de jongerenwerkers het gratis programma ‘Happy & Healthy’. Jongerenwerkers Ilse van der Welle en Helen Stam kwamen op het idee een programma gericht op zelfbewustzijn, sport en voeding op te zetten na diverse signalen van de jeugdverpleegkundige. Opgeven kan tot en met 3 februari. Lees hieronder verder.

“De jeugdverpleegkundige komt steeds vaker in contact met jongeren die door overgewicht niet lekker in hun vel zitten. Zij vroeg ons om extra coaching en begeleiding te bieden, omdat hier binnen de reguliere hulpverlening weinig ruimte voor is.” Het was voor de jongerenwerkers niet moeilijk om af te stemmen op de behoefte van deze jongeren. Directe aanleiding voor ‘Happy & Healthy’ zijn namelijk twee jonge meiden van 14 jaar die te kampen hadden met ernstig overgewicht. “Afvallen is het probleem niet voor hen, maar wel dat ze slecht in hun vel zitten. De informatie die ze nodig hebben, ontbrak. En ze moeten leren zichzelf op de eerste plaats te zetten.” Ilse en Helen ontmoeten steeds vaker jongeren die worstelen met de vraag wat nou normaal is: “Met alles wat voorbij komt op social media, zoals broodmagere modellen, weten ze het niet meer.” Die kennis beogen de jongerenwerkers over te brengen. Centraal in de training staan het groepsproces, persoonlijke leerdoelen van deelnemers en de verhouding tussen goede voeding en de werking van het lichaam.

Happy en Healthy

Dit wordt ondersteund met sportlessen, die Miranda van de Wouw -bekend van sportschool Sportievia- speciaal voor deze training gaat geven: “In de lessen staan het teamgevoel centraal, op elkaar kunnen bouwen, en zelfverdediging. Door sport komt een gelukshormoon vrij, waardoor ook je "mindset" verandert.” Hiernaast schuift de jeugdverpleegkundige vijf keer aan om te vertellen over juiste voeding en over de ontwikkeling van je lichaam in de puberteit.” Die andere mindset werkt door in het programma. Deelnemers komen gedurende twintig weken drie maal per week bij elkaar. Tijdens één van de drie lessen coachen de jongerenwerkers de jongeren door het gesprek met hen aan te gaan. “Thema’s die we bespreken zijn zelfbeeld, social media, gezondheid, pesten, waar haal je steun vandaan, hoe ga je met vrienden om en met tegenvallers. En we maken een wheel of life, wat is belangrijk voor je, en een moodboard.”

Nulmeting

‘Happy & Healthy’ heeft geen medisch doel (afvallen), maar draagt bij aan een geluksgevoel, je goed in je vel voelen zitten. "Er zijn wel meet- en weegmomenten, maar die zijn niet verplicht en alleen inzichtelijk voor de jeugdverpleegkundig en de jongere zelf. Sporten gebeurt met zijn allen tegelijk. Op maandag sporten we, op vrijdag hebben we een coachingsmoment en eten we met zijn allen in het JAC. De jongeren koken dan met elkaar. Aansluitend is er een tweede sportmoment.” De start van ‘Happy & Healthy’ is allereerst een intakegesprek met een zogenoemde nulmeting, puur op geluk. Aanmelden kan tot vrijdag 3 februari via de mail. De aftrap van het programma is vrijdag 10 februari. Er is plaats voor minimaal zes en maximaal twaalf jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. En ook niet onbelangrijk: deelname is gratis!