De huidige Flakkeese hardlooplichting is zeer succesvol, regionaal worden er veel prijzen in de wacht gesleept en iemand die daar een groot aandeel in heeft is Ricardo Sint Nicolaas. De 30-jarige atleet uit Oude-Tonge was op de zonnige zaterdagmiddag van 11 maart met afstand de sterkste en won zo voor de tweede maal de halve marathon van Oostvoorne. Lees hieronder een verslag door één van de leden van Atletiekvereniging Flakkee.

"Met nog vier weken tot de marathon van Rotterdam is de halve marathon van Oostvoorne voor velen een ideale graadmeter, met het mooie lenteweer erbij was de opkomst dan ook uitstekend. Vanaf de Zwartelaan gingen klokslag 14u ruim 600 atleten van start waarvan zo'n 200 de 8km liepen. De eerste kopgroep bestond uit Hans Berendsen (Hellevoetsluis), Ronnie Overgaauw (Zoutelande), Egbert Hooijkaas (Zuilichem), Jelle Enthoven (Den Haag) en Ricardo Sint Nicolaas namens AV Flakkee. Kort daarachter volgde een groepje met o.a. de Flakkeeënaars David Bouman en Eric Wolfert. De favorieten waren niet van plan om er een afwachtende koers van te maken, Hooijkaas schudde na 3km eens flink aan de boom en alleen Sint Nicolaas kon volgen, de rest van de kopgroep versplinterde en dat werden mooie richtpunten voor de groep Bouman/Wolfert. Na 5km splitsten de routes van de 8km en de halve marathon zich af. Marcel Nieuwstraten (Spijkenisse) had bij de splitsing al een degelijke voorsprong en deze gaf hij niet meer weg, hij won de 8km na 28.40 en had daarmee precies een minuut voorsprong op Bastian Zoon die tweede werd. Op de derde plaats eindigde Edwin Stolk met 30.33, daarmee zat hij net voor Peter Pollemans die na lange tijd weer een wedstrijd liep en met 31.05 finishte.

Intussen viel op de halve marathon de beslissing, rond 8km kon Hooijkaas het tempo van Sint Nicolaas niet meer bijbenen en zo was een Flakkeese zege al vroeg in de maak. "Vanaf nu wist ik dat de winst binnen was dus ging ik vol voor mijn persoonlijk record (1.14:25)". Na 10km klokte Sint Nicolaas 35.15, Hooijkaas volgde nog op tien seconden en Berendsen klokte 35.55. De groep Wolfert-Bouman bestond nog uit drie, alleen Marcel de Vette (Oud-Beijerland) zat er nog bij. Deze mannen klokten 36.15, Bouman was de locomotief van de groep, zij waren goed op stoom en hadden de snelle starters Enthoven en Overgaauw al verschalkt. Sint Nicolaas was ontketend, het tempo kwam niet meer onder de 17 km/h en zijn voorsprong op een ingestorte Hooijkaas was na 15km opgelopen tot twee minuten. Intussen had Bouman ook de gashendel nog wat verder opgetrokken. "Het ging makkelijker dan gedacht en met Berendsen en Hooijkaas in het vizier zag ik podiumkansen", Bouman maakte zich los van Wolfert en De Vette en met een geweldige versnelling rukte hij snel op naar plaats twee. Sint Nicolaas kreeg van deze strijd niets mee, zijn laatste tegenstander was de klok en die liet hij stilstaan op 1.13:03, een fantastische tijd. Hiermee prolongeerde hij zijn overwinning van 2016. "Dit is geweldig, het ging erg makkelijk en zo'n mooie tijd geeft in de aanloop naar de marathon van Rotterdam veel vertrouwen".

David Bouman pakte met 1.15:09 de tweede plaats en vooral zijn laatste 5km waren indrukwekkend. De Vette completeerde het podium met 1.15:38. Wolfert eindigde als vijfde in 1.16:30, ook voor hem een nieuw persoonlijk record. De vierde Flakkeese loper in de top-10 was Freek Goedhart, met 1.17:58 werd hij achtste en daarmee overtrof hij zichzelf. "Mijn doel was om onder de 1.20u te duiken, als je dan hier op uitkomt is dat natuurlijk geweldig". Tom Groot finishte als 16e in 1.22:19, hij had helaas tussen km zes en acht last van zijn middenrif waardoor hij sterk vaart moest minderen en zo'n twee minuten verloor. Ferry Engel finishte als 19e in 1.23:15, net voor André Melissant die 1.23:55 noteerde. Judith van Groningen was met 1.41:29 de snelste Flakkeese dame. "Eindelijk, na 13 jaar verbeter ik mijn persoonlijk record, ik heb er erg hard voor getraind en dan geeft dit extra voldoening".

Foto: Ricardo Sint Nicolaas rond het 15km punt waar de concurrentie hem al niet meer ziet.