Middelharnis/Grevelingen - Voor wie vooraf nog twijfelde of Pleijte de winst zou pakken werd snel duidelijk dat hij momenteel met afstand de beste Zeeuwse atleet is, na een ijzersterke solo kon na 8km ook de Grevelingencross aan zijn imposante erelijst worden toegevoegd. In een prachtig besneeuwd decor werd op zaterdag 11 februari door vele atleten gestreden en ook de Flakkeese lopers van AV Flakkee wisten op verschillende onderdelen eremetaal te bemachtigen. Lees hieronder een sportverslag door één van de leden.

"Het was grijs en koud, het sneeuwde licht en op de kale vlakte van de Grevelingendam klonk om 12.30u het eerste startschot voor de jeugd die zoals gewoonlijk het spits afbeet. De Flakkeese lopers wilden voor eigen publiek extra goed presteren en Daphne Joppe begon met een tweede plaats bij de C-pupillen, ze verloor nipt de eindsprint. Haar broer Zedie toonde zich opnieuw de beste, hij won na 1km in 3.43min en had daarmee 5sec voorsprong op Daan van Gils (Puttershoek). Thom Tieleman werd vijfde in 4.08min. Sanne en Thom van Eijken, Sophie en Bram van de Putte, Milou Boerman, Ami Haring, Walter van den Hill, Alexandra van der Weijden, Asley en Davey Schillemans, Maxim van den Heuvel, Lars Bakelaar en Sophie van Seters leverden allen ook goede prestaties, voor hen geen podiumplaatsen maar wel veel top-10 klasseringen. Bij de dames A-junioren won Judith Lodder afgetekend, na 4km finishte zij in 19.06 en daarmee had ze een ruime voorsprong op Margot Thuy (Terneuzen) met 20.04 en Leannah Sies (Flakkee) die derde werd in 22.17.

De korte cross was het voorlaatste onderdeel van de middag, verassend was de start van Zeeuwse topper Erwin Harmes (Middelburg). "Ik loop morgen een 15km in Zoetermeer dus loop de korte cross om mijn krachten te sparen". Of hij zich echt spaarde valt te betwijfelen want vanaf de eerste meter gaf hij ongeremd gas en met grote voorsprong won hij de 2,5km in 8.10min voor Bart Balkenende (Goes) in 9.04 en Franklin van Anrooij (Goes) in 9.07. Ewoud van der Sluijs werd negende in 9.45 en bleef daarmee in een Flakkees onderonsje Edwin Stolk met 3sec voor. Ruth Stolk eindigde als vijfde dame in 13.24. Judith van Dieren finishte na 11.30 en werd daarmee tweede bij de dames B-junioren, Deborah van Dieren werd met 13.14 vierde in die categorie. Jari Kieviet finishte als vierde bij de junioren B, hij legde zijn 4km af in 19.48.

Het slotstuk van de middag was de lange cross, 8km verdeelt over vijf ronden. Nadat Adri Schipper namens de hoofdsponsor het startschot had gelost schoof Pleijte zijn favorietenrol niet onder stoelen of banken. De Vlissinger had nog even Job de Feijter (Hulst) in zijn spoor maar die moest al na één ronde passen. Daarachter kwamen de Flakkeese lopers Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert, zij werkten goed samen en gezien hun ruime voorsprong op de nummer vijf, Michiel Lelie (Hulst), leek plaats drie in ieder geval voor een Flakkeeënaar te zijn weggelegd. Welke van de twee die zou pakken werd nog spannend, Wolfert moest in ronde drie even een gaatje laten maar vocht zich op karakter terug en samen gingen ze de slotfase in. Pleijte won afgetekend na 26.42 en De Feijter werd tweede in 27.34. "Het was een relatief snel crossparcours en ik heb lekker gelopen, de sfeer in de Zeeuwse crossen is erg leuk en mede daarom heb ik bijna alle wedstrijden uit de competitie meegedaan", aldus Pelijte. In de eindsprint om plaats drie was het Sint Nicolaas die net wat meer over had dan Wolfert, zij finishten in 28.27 en 28.30, voor beide mannen een erg sterk optreden. "Het was leuk om samen sterk te lopen in een wedstrijd die georganiseerd wordt door je eigen club", aldus Sint Nicolaas. Na 31.17 finishte André Melissant als negende, hij maakte zich in het slot sterk los van zijn groepje, daarbij liep ook Freek Goedhart die elfde werd in 31.32. Petra Sloots (Voorne) was de snelste dame in 34.54 voor Janita van der Have (Flakkee) met 38.58."

Foto 1: Winnaar Tim Pleijte

Foto 2: Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert op weg naar plaats drie en vier.