28 maart 2024, Regio - Deze week trekt de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) door het land om de staat van onze natuur op te maken. Is er sprake van achteruitgang en wat doet Nederland nu al om dit te herstellen? Presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi spreken boswachters, ecologen en boeren over vernatting, verzilting en vermesting. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift. Lees meer >>

Vervolg

De stemming van de EU-lidstaten over de Europese natuurherstelwet zou deze week plaatsvinden, maar is voorlopig in de ijskast gezet. Wat betekent dat voor de Nederlandse natuur waar het volgens het tweejaarlijkse Living Planet Report niet goed mee gaat? Slagen we erin om zonder wetgeving vanuit Brussel de natuur te herstellen?

We hebben 162 Natura 2000-gebieden in ons land waar al natuurherstel plaatsvindt. Maar het natuurherstel van land- en zee-ecosystemen in Nederland is een moeizaam proces. Boeren, akkerbouwers, tuinders en ambtenaren verzetten zich tegen natuurherstel en schuiven pijnlijke maatregelen voor zich uit. 5 Dagen reist af naar verschillende Natura 2000-gebieden om de stand van ons natuurherstel te bespreken en de problemen waar we tegenaan lopen onder de loep te nemen.

Woensdag vertelt liefhebber van ecologische zoet- en zoutwaterprocessen, Martijn Verweijen over natuurherstel in ’t Haringvliet. Daar zijn ze al 25 jaar bezig om een sluisdeur op een kiertje te zetten zodat de zalm in Zwitserland kan kuitschieten. Maar tuinders en agrariërs houden de kier vooralsnog met succes tegen.

Woensdag 27 maart van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van 5 Dagen.