13 oktober 2023, Sommelsdijk - Lucas Hartong schrijft! "Dit geweld komt niet zomaar uit de lucht vallen (...) Deze haat werd aangewakkerd doordat de islamitische wereld geen scheiding kent van moskee en staat. (...) Haagse, Utrechtse en Rotterdamse burgemeesters presteerden het om geen toestemming te geven voor het hijsen van de Israëlische vlag, uit solidariteit met het getroffen land en volk. Palestijnse demonstraties zonder vergunning werden echter geen strobreed in de weggelegd. De angst voor islamitische rellen zit er kennelijk al diep in..." Lees column 'Isreäl' van Hartong hieronder >>

Israel

We hebben ze allemaal gezien: de vreselijke beelden van de Palestijnse slachtpartij in Israël. Jong en oud werd vermoord, verkracht, ontvoerd. Hoe je ook denkt over dit conflict in het Midden-Oosten: dit goedpraten kan nooit. Zelfs voor militairen geldt een erecode dat nutteloos doden zoveel mogelijk voorkomen wordt en gevangenen met respect worden behandeld, waaronder de garantie op lijfelijke integriteit. Voor burgers geldt dat helemaal. De beelden die te zien waren toonden dat de Palestijnse terroristen als beesten te keer zijn gegaan, waarbij met name vrouwen gruwelijk werden mishandeld.

Dit geweld komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het vindt haar wortels in een eeuwenoude religie en cultuur, waarin haat tegen ‘de vijand’ en minderwaardige gevoelens ten opzichte van vrouwen gemeengoed zijn. Deze haat werd aangewakkerd doordat de islamitische wereld geen scheiding kent van moskee en staat, zoals wij hier de scheiding van kerk en staat hebben. De haat tegen de Joden, gebaseerd op de koran, werd gefaciliteerd door ongekende staatsfinanciering. Moskeeën speelden en spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van het ideologisch gefundeerde antisemitisch gedachtengoed.

Voor alle duidelijkheid: gelukkig zijn er veel moslims die niets ophebben met dit gruwelijke geweld. Zij willen in vrede met anderen leven. Dat laat echter onverlet dat zij door militante geloofsgenoten onder druk worden gezet om mee te gaan in het antisemitisme of anders het risico lopen op uitstoting uit de gemeenschap, bedreigingen, treitereien en erger: gevangenschap en de dood. Moslima's die niet mee willen gaan in de fundamentalistische druk en bijvoorbeeld de hoofddoek weigeren of een westers vriendje hebben worden zelfs uit eerwraak vermoord. Ik heb er mijn masterthesis aan gewijd om te onderzoeken hoe politie en justitie in Europa met dit fenomeen omgaan.

Tijdens mijn werk in Brussel als parlementslid heb ik vele malen kritische parlementaire vragen gesteld over de EU financiering van de Palestijnen. Ze zijn online te vinden. Steeds opnieuw wimpelden Raad en Commissie de vragen weg met nietszeggende antwoorden, die neerkwamen op ‘Gaat u maar rustig slapen, alles is in orde'. Het resultaat van dit wegkijken door de EU en de vele honderden miljoenen belastinggeld die naar de financiering van de Palestijnen gingen zien we vandaag: een golf van terreur, goedgekeurd door het ayatollah regime in Iran. De EU heeft bloed aan haar handen.

De Haagse, Utrechtse en Rotterdamse burgemeesters presteerden het om geen toestemming te geven voor het hijsen van de Israëlische vlag, uit solidariteit met het getroffen land en volk. Palestijnse demonstraties zonder vergunning werden echter geen strobreed in de weggelegd. De angst voor islamitische rellen zit er kennelijk al diep in, mede vanuit hun eigen verwrongen ideologisch denken. Hoe anders was het bij de situatie rondom het uitbreken van de oorlog in Oekraïene. En hoe leggen we het onze Joodse medeburgers in eigen land uit dat als het erop aankomt zij op zichzelf aangewezen zijn?

Am Yisrael chai!

Lucas Hartong.