Middelharnis - Al eerder maakte men zich druk om het, inmiddels voor velen bekende "hekel punt" op de agenda bij gemeente Goeree-Overflakkee: de aanpak van het Spuiplein in Middelharnis. Alize Mulder doet u wederom een schrijven toekomen middels een ingezonden brief aan de redactie van Koole Media Service. Ze gaf 'm de titel: 'Code ROOD voor de bouwplannen op het Spuiplein' en Alize schrijft: "..dit is een oproep voor iedereen die tegen de bouwplannen op het Spuipleinis of eraan twijfelt. Bezoek dan de inloopavond a.s. donderdag 31 augustus. Neem uw verantwoordelijkheid (vergeet niet aan te melden) en ga daar alstublieft echt in gesprek met elkaar, want de tijd voor bezinning is nog niet te laat. Ik wens een ieder veel wijsheid en succes!" Lees meer >>

Vervolg

Code ROOD voor de bouwplannen op het Spuiplein

Oproep Alize Mulder:
Ga alstublieft naar de INLOOPAVOND op donderdagavond 31 augustus 2023 in het Diekhuus te Middelharnis van 19:00 - 21:00 uur en laat uw stem horen. Aanmelden kan HIER.

Centrumplannen in Ouddorp op lange baan door commotie - opkomst van 650 betrokkenen op inwonersavond d.d. 17 april j.l. Dan kan het in Middelharnis toch ook om op termijn een verantwoord plan in samenspraak met inwoners, ondernemers en professionals gedragen door iedereen voor het Spuiplein te realiseren. En niet in een oud plan uit 2016 van het Spuiplein met stenen te VOLharden.

Waarom nu naar het Diekhuus! De wereld dichtbij is echt veranderd sinds 2016. Overstromingen zijn er overal en ook nu weer in Limburg, Brabant en het Oosten van Nederland. Zie SBS6 nieuws van 22:30 uur op vrijdag 25-08-2023 wat de gevolgen daarvan zijn. Branden door enorme hitte elders en in Europa. En momenteel code rood in Frankrijk wegens extreme hitte. Wat zouden we nu moeten doen: Met elkaar kijken of het nog wel verantwoord is om al het groen wat er nu ligt op het Spuiplein weg te halen en er in plaats daarvan stenen, huizen toe te voegen?!

Wat is er verder niet verantwoord aan het doorzetten van dit plan:

  1. De gemeente Goeree-Overflakkee ondertekent een convenant mbt. Klimaatadaptief bouwen willens en wetens niet. Daarin staan beschermende regels en adviezen (programma van eisen) van Provincie, Waterschap, bouwbedrijven, maatschappelijke organisaties, project ontwikkelaars en vele andere professionals hoe men een gebied op een juiste manier moet inrichten: veilig, leefbaar met voldoende groen + schaduw waar mensen en gebouwen geen schade kunnen oplopen. (Zie programma van eisen) De plannen voor het Spuiplein voldoen hier niet aan. NB: van toepassing voor stedelijk gebied en ook voor een gebied zoals het Spuiplein, duinengebied en buitengebied - volgens uitleg Provincie na telefonisch contact.

    2. Voor deze bouwplannen op het Spuiplein gaat 1000 m2 groen weg (zie foto’s)
    Bij hoosbuien kan het water niet meer wegzakken in de 1000 m2 groene grond. Straks staan er huizen en ligt er de parkeerplaats. Het water kan dan alleen nog maar via het riool afgevoerd worden. Als die hoosbuien (uit het SBS6 journaal) in het centrum van Middelharnis vallen kan de riolering het niet aan en ontstaat grote schade aan o.a. de panden van D’n Diek. Met mogelijk instortingsgevaar. Tevens hebben wij direct omwonenden dan ook een probleem. De riolering van onze straten kan deze overcapaciteit er namelijk niet bij hebben. De afvoer van regenwater op het Gedempt Kanaal verloopt nu al traag door de te kleine openingen van de afvoerputten.

  1. Nog steeds geen rondweg. Weer extra verkeer en toename fijnstof op de toegangswegen naar de woningen in het centrum. Verkeersmeting op de Langeweg in 2019 - 7000 voertuigen ipv. toegestane 4000 per dag. Nu in 2023 zijn er al veel extra woningen en appartementengebouwen bijgekomen in het centrumgebied. Gedempt Kanaal, bij de Vliedberg, B&B’s, winkels en huizen omgebouwd naar appartementen op D’n Diek en omgeving, Everdinapolder en Prutweg. En er komen nog meer extra woningen bij Flexwoningen, appartementen (2) aan het Havenkanaal zijde van Sommelsdijk en de woningen van het Zwanenburghof.

Verkeersmeting nu nog niet gehouden.

Bezoek de inloopavond [vergeet niet aan te melden!!]

Wat is wel verantwoord mbt. het Spuipleinplan: Bezoek de inloopavond!

Neem uw verantwoordelijkheid en ga daar alstublieft echt in gesprek met elkaar!

De tijd voor bezinning is nog niet te laat. Veel wijsheid en succes,

Alize Mulder.

Foto’s
1. Programma van eisen klimaat adaptief bouwen.
2. Spuiplein met grote groene zone.
3. Spuiplein met huizen.

--Van de redactie:

Normaliter doet de redactie aan 'hoor en wederhoor' in de vorm van een antwoord (later) bijgevoegd aan een ingezonden brief. Aangezien bovenstaande brief voor de inloopavond (georganiseerd door o.a. de gemeente) gepubliceerd wordt, krijgen geïnterresseerden gelegenheid zélf vragen te stellen aan de gemeente op genoemde inloopavond, waarvoor u zich HIER kunt aanmelden.