4 november 2021, Middelharnis/Sommelsdijk - "Het had anders gemoeten", aldus wethouder Tea Both tijdens de informatieavond van de gemeente over verplaatsing markt Sommelsdijk naar Middelharnis. Excuses van de gemeente waren te horen voor het niet invoelen van de emoties rond dit onderwerp. Voor- en tegenstanders lieten van zich horen. Ook suggesties werden gedaan voor alternatieve locaties. Lees hieronder het hele ingezonden stuk door Maria Evers.

Vervolg

Naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad om het besluit van verplaatsing nog niet in uitvoering te brengen, hield de gemeente een bijeenkomst in ’t Prieel van de Staver. Aanwezig was ook een afvaardiging van de net opgetuigde dorpsraad van Sommelsdijk in de persoon van voorzitter John Ravenshorst en bestuurslid Jan Mastenbroek. Zij boden 1500 handtekeningen aan. Later volgde nog een ludiek moment toen zij burgemeester Ada Grootenboer en wethouder Tea Both het spel ‘Rupsje nooit genoeg’ aanboden. Hiermee gaven zij uiting aan de gevoelens van de inwoners van Sommelsdijk, die alles van waarde naar grote broer Middelharnis zien verdwijnen.

Veiligheid
Het college haalt behalve corona, en economisch belang van de marktlui, ook telkens het veiligheidsaspect aan, dat ‘plotseling’ speelde na een telefoontje van een burger. Een argument dat ontkracht wordt door Hanneke Reijs, die zeker niet tegen een markt is. Zij vertelt dat de bewoners rond 2003 al een onderzoek naar veiligheid, brandveiligheid en milieu (m.n. geluidoverlast) hebben gedeeld met toenmalig wethouder Slootweg. Enkele verbeteringen zijn toen ingevoerd.

Zwarte doos
Hierna bieden Gert Jan Dogterom en mevrouw Reijs uit de Voorstraat hun opgebouwde dossier ‘de zwarte doos’ aan, met de onderzoeken, correspondentie en publicaties met betrekking tot de markt die de bewoners vanaf 2003 hebben verzameld en met de gemeente gedeeld. Dus de gemeente zou al lang op de hoogte moeten zijn maar er nooit op hebben gehandeld.

Vragen en suggesties
Vragen werden gesteld, kritiek geleverd, maar ook alternatieven aangedragen. Het is niet goed dat beiden dorpen tegenover elkaar worden geplaatst. Florian van der Weide riep op om samen tot een oplossing te komen. De Dorpsraad wil een democratisch proces. Met de uitkomst daarvan zou ze vrede hebben. Piet van Zielst opperde de Prinsesselaan als alternatieve locatie, zeker omdat hij de huidige markt ongeorganiseerd, ongezellig en sfeerloos vindt. Johan de Vos, van Vitale Kernen oppert de Koninginnelaan en Joost van Welsenis, initiatiefnemer van Goed voor Goed, Solaes en organisator van diverse leuke evenementen, benadrukte het unieke karakter van (de omgeving van) de historische Voorstraat van Sommelsdijk.

Volgens Both wordt alles meegenomen in een nieuw besluit. Of dat ook betekent dat het eerdere besluit omkeerbaar is, werd niet echt duidelijk. Maar volgens Wim van Esch, gemeentesecretaris en spreekstalmeester, zou de gemeente geen klap voor zijn neus waard zijn, als ze niet de inbreng van deze avond zou meenemen. Dus volgens de gemeente staat alles nu nog open.

Conclusie
Was deze avond een oprechte poging van het college om de belangen van de bewoners mee te wegen en eventueel haar beslissing te herzien? Of was het een farce? Een manier om de kritiek te smoren door mensen de gelegenheid te geven hun bezwaren, opmerkingen en inzichten te uiten? Ze het idee te geven serieus genomen te worden, inspraak te kunnen leveren, terwijl de uitkomst al vast ligt? We gaan het zien.

Foto's en tekst Maria Evers.