Goeree-Overflakkee - De Romeinen zijn nog niet weg uit Goeree. Dat bleek wel uit de grote belangstelling voor de lezing over de Romeinen op Goeree die afgelopen 6 december plaatsvond in het Haegse Huus in Stellendam. De lezing was praktisch uitverkocht en meer dan 80 mensen kwamen luisteren naar de geschiedenis van de Romeinen op Goeree. Wegens dit grote succes organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en Historische Vereniging De Motte nog twee lezingen over de Romeinen! Lees meer >>

Vervolg

Extra Lezing 10 januari in Ouddorp

De lezing wordt gegeven door Annet van Leersum-Jentink, vrijwilligster van het Streekmuseum en historische vereniging De Motte en is een herhaling van de lezing die plaats heeft gevonden op 6 december. Dit is een algemene lezing.

Zij zal u meenemen naar de tijd dat de Romeinen heersten over een groot deel van Europa en u meer vertellen over de bijzondere vondsten die gedaan zijn op Goeree, zoals munten, sieraden, aardewerk en zelfs een unieke maliënkolder. Ook wel de Ouddorpse maliënkolder genoemd.

De lezing begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.15 uur. De kosten zijn slechts €5,00 per persoon. U kunt zich aanmelden via de webshop van het Streekmuseum via www.streekmuseum.nl. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Het is ook mogelijk bij de deur kaartjes te kopen indien beschikbaar.

Lezing 15 februari in Stellendam

In 2022 heeft ADC ArcheoProjecten samen met leden van De Motte een klein stukje van de Romeinse havenplaats in Goedereede mogen opgraven. De havenplaats is in de twintigste eeuw al meermaals onderzocht geweest en het onderzoek uit 2022 heeft daarin een kleine maar belangrijke toevoeging gedaan.

Het was al bekend dat de havenplaats deel uitmaakte van het handelsnetwerk dat zich langs de Nederlandse kust uitstrekte. Op Goedereede zelf zijn resten van woningen, percelering en vele vondsten gedaan.

Het onderzoek uit 2022 heeft aan deze gegevens toegevoegd. Zo is er een zwaar gefundeerd pakhuis, een horreum, aangetroffen. Op de rand van de nederzetting zijn de eerste sporen en begravingen van het grafveld gevonden. Ook zijn enkele bijzondere vondsten gedaan zoals vergulde kralen en een complete gezichtsurn.

In de lezing zal archeoloog en projectleider Roderick Geerts deze nieuwe vondsten toelichten en in het perspectief van de reeds bekende gegevens plaatsen.

Zo vullen de twee lezingen elkaar aan en geven ze een compleet beeld van de Romeinse geschiedenis van Goeree.

Deze lezing vindt plaats in het Haegse Huus. Inloop v.a. 19:30 uur en lezing begint om 20:00 uur.

Expositie Romeinen langs de kust

De lezingen sluiten aan bij de tentoonstelling “Romeinen op Goeree” die nog t/m half februari te zien is in het Streekmuseum in Sommelsdijk. Daar kunt u zelf de originele voorwerpen bewonderen die getuigen van de Romeinse aanwezigheid op Goeree. De tentoonstelling is een unieke kans om de Romeinse geschiedenis van dichtbij te beleven.

Bedankt eey

De tentoonstelling, de lezingen, de publicaties, het toneelstuk “Oens Neeltje” en het kinderproject op de basischolen zijn mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee, het Windfonds Goeree-Overflakkee en de inzet van talloze vrijwilligers.

Alles op je gemak teruglezen?

Bij de tentoonstelling zijn twee publicaties verschenen. In het ‘terug-in-de-tijdschrift’ wordt de jeugd mee naar Goedereede in de Romeinse tijd. Het verhaal in “Romeinen op Goeree” speelt deels in het heden en deels in het Romeinse verleden. Fantasie tegen een historische achtergrond, zo is de inhoud het beste te omschrijven.

In het boek ‘Romeinen aan de kust’ wordt in 90 pagina’s een beeld geschetst van het leven in de Romeinse delta. In vijf hoofstukken wordt ingegaan op de komst van het Romeinse leger in Nederland en het ontwikkelen van de zgn. ‘kustlimes’; het Romeinse leger en het leven van de soldaten; het leven van de lokale bevolking en de veranderingen die er kwamen met de komst van de Romeinen.

Meer dan 150 kleurenafbeeldingen, platen en illustraties laten zien welke vondsten er in het kustgebied gedaan zijn.

Beide publicaties zijn te koop in het Streekmuseum en via de webshop. "Koopt u ze samen? Dan krijgt u korting. En zo zit de handelsgeest van de Romeinen nog steeds een beetje in ons…"