Stellendam - "Bent u geïnteresseerd in de Romeinse tijd en wilt u meer weten over de sporen die de Romeinen hebben achtergelaten in onze kuststreek? Dan mag u deze lezing niet missen!" Op dinsdag 6 december 2023 zal Annet van Leersum-Jentink, vrijwilligster van Streekmuseum Goeree-Overflakkee en historische vereniging De Motte, een lezing geven over de 'Romeinen op Goeree'. "De lezing vindt plaats in Het Haegse Huus in Stellendam..." Lees meer >>

Vervolg

De lezing vindt plaats in Het Haegse Huus in Stellendam en begint om 19.30 uur. Zaal open 19:00 uur.

In deze lezing zal Annet van Leersum-Jentink u meenemen naar de tijd dat de Romeinen heersten over een groot deel van Europa. U zult meer te weten komen over het dagelijks leven, de cultuur, de handel en de militaire activiteiten van de Romeinen in deze regio. Ook zal zij ingaan op de bijzondere vondsten die gedaan zijn op Goeree, zoals munten, sieraden, aardewerk en zelfs een unieke maliënkolder. Ook wel de Ouddorpse maliënkolder genoemd. U zult versteld staan van de rijkdom en diversiteit van de Romeinse erfenis op Goeree!

Expositie

De lezing sluit aan bij de tentoonstelling “Romeinen op Goeree” die nog t/m februari te zien is in het Streekmuseum in Sommelsdijk. Daar kunt u zelf de originele voorwerpen bewonderen die getuigen van de Romeinse aanwezigheid op Goeree. De tentoonstelling is een unieke kans om de Romeinse geschiedenis van dichtbij te beleven.

Ontdekking Romeinse handelsnederzetting

Tweede lezing gaat over ontdekking Romeinse handelsnederzetting bij Goedereede. De lezing over de Romeinen op Goeree is de eerste in een reeks van twee lezingen die deze winter worden georganiseerd. In februari zal de tweede lezing volgen, die gegeven zal worden door de archeoloog Roderick Geerts. Hij zal vooral ingaan op de opgravingen bij Goedereede, waar een Romeinse handelsnederzetting is ontdekt. Zo vullen de twee lezingen elkaar aan en geven ze een compleet beeld van de Romeinse geschiedenis van Goeree.

Aanmelden

Wilt u de lezing van 6 december bijwonen? Schrijf u dan snel in via de webshop van het Streekmuseum via www.streekmuseum.nl. Kosten zijn €7,50 per persoon, inclusief gratis koffie of thee in de pauze met wat lekkers. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Het is ook mogelijk bij de deur kaartjes te kopen indien beschikbaar. Mis deze kans niet om meer te leren over de Romeinen op Goeree!

Beleef de tentoonstelling nog intenser met een rondleiding

Wilt u nog meer leren over de Romeinen op Goeree? Dan kunt u de tentoonstelling ook een aantal keren bezoeken onder begeleiding van een deskundige gids, die u meer zal vertellen over de achtergronden en de betekenis van de tentoongestelde voorwerpen. Zo kunt u de tentoonstelling nog intenser beleven en al uw vragen stellen.

De rondleidingen onder leiding van Annet van Leersum vinden plaats op vrijdagmiddag 29 december en 5 januari, vanaf 13.30 uur. U kunt zich aanmelden voor deze rondleidingen via de website van het Streekmuseum, waar u ook de data en de tijden kunt vinden. De kosten voor de rondleiding zijn € 5,00 per persoon, exclusief de entree voor het museum, maar inclusief een kopje koffie of thee. Wees er snel bij, want het aantal deelnemers is beperkt. Dit is een unieke kans om de tentoonstelling nog meer te waarderen en te genieten van de Romeinse geschiedenis van Goeree!

Tekst Streekmuseum GO