Middelharnis - Aanstaande zaterdag 7 oktober 2023 organiseert brouwerij Solaes voor de 4e keer het populaire festival 'Staerk Staeltje Solaes in de Tech'. "De traditie wil dat het festival al uitverkocht is voordat de gehele line-up bekend gemaakt wordt en het ziet ernaar uit dat deze traditie in stand blijft...." De organisatie legt de lat steeds hoger met de wens om het op een onverwachte, bijzondere locatie te organiseren en ook dit jaar lukt dit. Lees meer >>

>>vervolg

De "oude technische school" in Middelharnis heeft al jaren geen leerlingen meer binnen de muren dus de uitdaging lag er om juist daar het festival te organiseren.

Een oud afgekeurd gebouw brengt nogal wat met zich mee en de medewerkers achter dit festival zijn dan ook al maanden in onderhandeling met de Veiligheidsregio en de gemeente.

Strenge eisen dus en een gedegen organisatie die het moet volbrengen.

Het enthousiasme spat er vanaf en ook de bezoekers hebben zich op de kaartverkoop gestort.

INTERNATIONALE ARTIESTEN

Ze krijgen een vol programma met veel onverwachte hoogtepunten.

“Muziek, theater, cabaret en poëzie” staat er op de affiches en dat ziet men direct aan de artiesten die komen optreden. Dit jaar is het in de middag al raak met het concert Somin & Garfunkel Central Park dat uitnodigt tot een dik uur voluit meezingen met Niels van de Gulik, Richard Heijerman en Frank Kooijman. Het enorme theatersucces van dit trio zal zeker ook in Middelharnis nog lang naklinken.

In de Nederlandse blues scene zijn er een aantal muzikanten die eruit springen en die ook in het buitenland hoge ogen gooien. Ralph de Jongh is al jaren een buitenbeentje die stampend en springend de blues vertolkt. Dus ook in Middelharnis waar hij ’s avonds speelt.

Aleksander Obradovic is een singer/songwriter die ook de mooiste covers in zijn geheel eigen stijl brengt. Hij staat om 14.00 uur op het podium van het ‘bouwlokaal’.

In datzelfde lokaal speelt ook Dilana Smith Zij is Zuidafrikaanse van geboorte en internationaal veel gevraagd. Bij de Voice, zowel in Nederland als in de USA, maakte ze een fantastische indruk en liet binnen enkele seconden alle stoelen draaien.

Tangarine is een duo dat veel te zien is op televisie. Een seizoen lang waren de broers Sander en Arnout Brinks de huisband van ‘De Wereld Draait Door’ en als closeharmony duo zijn zij de top van Nederland. Momenteel touren ze met een succesvolle voorstelling langs de grote theaters in Nederland waarbij hun nieuwe cd heel veel aandacht krijgt.

KLEIN KUNST EN CABARET

Ook kleinkunst, cabaret en poëzie heeft een plaats op dit festival.

Het authentieke metsellokaal zal veel herinneringen bij oudleerlingen brengen maar ook het duo Joop & Jessica zal in de middag menig vraagteken oproepen. “Waar kennen we die van?”

Joop en Jessica zorgden voor een hilarisch moment op televisie toen zij het aan de stok kregen met jurylid Gordon bij Holland Got Talent. Het zorgde ervoor dat hun optreden viral ging. De jury stuurde ze naar huis zonder enige herkenning want de Joop van Jessica is wel degelijk één van de populairste muzikanten uit de jaren 60/70.

Ontzettend veel hits heeft Jaap Fischer, want zo was hij bekend, op zijn naam staan en de wat oudere generatie zingt ze allemaal mee. Tegenwoordig zingt het eigenzinnige duo liedjes met een grote glimlach maar nog steeds maatschappijkritisch en die soms ook tot een boycot leiden zoals het lied over de Volkskrant dat niet gedraaid mocht worden op de radio.

Frank van Pamelen is theatermaker, auteur, dichter en de trouwe radioluisteraars kennen hem o.a. van De Taalstaat (KRO-NCRV). Op dit moment is hij o.m. columnist op NPO Radio 1 (Taalteam Spraakmakers, KRO-NCRV, vrijdagmorgen) en bij Brabants Dagblad (elke zaterdag).

Op dit festival zal hij zijn publiek zeker boeien met zijn befaamde onliners en verrassen tussen de muzikale artiesten.

Een andere uitzonding is verhalenverteller Eric Borias die ’s middags in het metsellokaal optreedt. Hij kan als geen ander in de huid kruipen van bijzondere figuren en weet de aandachtige toeschouwer ver te krijgen met zijn verhalen.

De aula van de voormalige technische school is de grootste zaal van het festival. Los Perdidos is de band van gitarist Remko Willems en vanaf het begin al de huisband van het festival. Dansbare muziek met een vrolijke saus brengt al snel een volle dansvloer. De nieuwe zangeres van de band zal een enthousiast publiek ontmoeten.

AFSLUITERS

De afsluitende bands van dit Solaesfeest zijn de Nederpop Allstars Band en de Bazzookas. De Allstarsband hebben muzikanten die al jaren meedraaien in veel bekende bands uit de jaren 70 en 80. Het zijn de hits uit de absolute hoogtijdagen van de Nederlandse popmuziek. Denk aan De Dijk, Het Goede Doel, Doe Maar en Toontje Lager. Zij legden de basis voor de Nederpop zoals we die vandaag de dag kennen. Ze komen allemaal voorbij.

Een speciale gast is ‘s avonds Han de Booy die zijn grootste hits zal brengen.

“Dansend de tent uit” is elk jaar het motto en dat zal zeker dit jaar gaan gebeuren want het festival wordt afgesloten door de Bazzookas. Ze komen uit Nederland maar spelen het grootste gedeelte van het jaar op internationale festivals. Ze staan al jaren op het verlanglijstje maar dit jaar gaat het dan toch gebeuren.

LIGCONCERT

Om even af te koelen van het festival zijn er dit jaar ‘ligconcerten’. In de gymzaal spelen pianist Joachim Challem, celliste Susanne Rosmolen (METROPOLE ORKEST) en gitarist Aleksandar Obradovic korte concerten voor een kleine groep van bezoekers. In de zaal liggen matten en kussens om helemaal te ontspannen.

FILM

Op het festival zijn ook bijzondere rustpunten. Zo is er de filmvertoning van het Woodstock muziekfestival waar men even kan genieten van deze hippietijd.

Uit Belgie komt het bijzondere straattheater Informatic en tijdens het festival worden er nog diverse verrassingen tussendoor gestopt.

Het grote schoolplein wordt omgetoverd in een Foodplein met diverse lekkernijen en een goede vegan foodtruck.

Ook dit jaar zijn er weer diverse gastbrouwers.

Naast de eigen brouwerij SOLAES staan er ook Rott, Walhalla, 100wattbrewery, Muifel Brouwerij en Frontaal in de centrale hal.

De muziek in deze hal is van de DJ’s Cirque du Vinyl, ook elk jaar de vaste dj’s en een verrassende DJ die oorspronkelijk uit Dirksland komt. Hendrik Willem Hofs zien we gewoonlijk elke dag in het NOS journaal maar deze keer als DJ op het Solaesfestival.

Naast de dj’s is er ook volop muziek tijdens de Silent Disco.

Het festival begint om 13.00 uur en sluit de deuren om 22.00 uur.

De technische school heeft voor dit festival de hoofdingang aan de Secr. Nijghstraat en dat is de achterzijde van het gebouw.

Gezien de grote belangstelling wordt er gevraagd om zoveel mogelijk op de fiets of nog beter gewoon lopend te komen. Mocht dat niet lukken dan is parkeren achter de winkeldijk de beste plaats. Parkeren direct naast en om de school is niet mogelijk.

De kaartverkoop van het festival gaat via www.solaes.nl