Ooltgensplaat - "Samen met een gids je dorp verkennen is verrassend leuk en leerzaam. Door de verhalen die worden verteld, komt de geschiedenis tot leven en ga je je omgeving met andere ogen bekijken." Ontdek zaterdag 12 augustus (en za. 2 sept.) 2023 het zeer bijzondere Ooltgensplaat. "Het verhaal van Ooltgensplaat is een tijdreis door de geschiedenis van Ooltgensplaat en start met de oudste vermeldingen en bevindingen van Berwoutsmoer rond 1200...." Lees meer en vergeet niet aan te melden >>

Ooltgensplaat afwijkend verhaal

Ten opzichte van de andere dorpen op het eiland heeft Ooltgensplaat een andere geschiedenis. Waar in de andere dorpen de visserij en/of landbouw de hoofdzaak was, zorgde de strategische ligging van Ooltgensplaat dat het verhaal in dit dorp afwijkend is.

De betekenis in de Tachtigjarige oorlog, de Gouden Eeuw, de stelling van Willemstad en daarbij de stelling van Ooltgensplaat wordt tijdens deze wandeling duidelijk. Maar ook de Franse bezetting en de beide Wereldoorlogen komen aan bod.

Zelfs de watersnood van 1953 verliep anders in Ooltgensplaat. Door de herstelwerkzaamheden werd de Stelling van Ooltgensplaat onherstelbaar vernield, iets dat tegenstrijdig klinkt maar wel klopt.

Meedoen?

De rondwandelingen zijn op zaterdagen 12 augustus en 2 september. Start 12:30 uur vanuit het Oude Raadhuis op de Kaai. Een rondwandeling kost slechts € 5,- per persoon en duurt ongeveer 2 uur. Inschrijven en betalen via de webshop van het Streekmuseum.nl

Ook andere wandelingen

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert ook andere wandelingen. Interesse? Kijk regelmatig naar ons aanbod. Ook de watersnoodwandelingen door Stellendam zijn aanraders!

Foto

Op foto 2 ziet u 'Luchtfoto verdedigingswerken Ooltgensplaat'.