Regio - Op donderdag 27 juli 2017 om aanvang 20:00 uur, is er een Bachconcert op het grote orgel van de Nieuwe kerk te Zierikzee. Dit jaarlijkse Bachconcert wordt zeer gewaardeerd en het schitterende 'Kam en van der Meule'-orgel klinkt in prachtige gerenoveerde kerk dankzij de verbeterde akoestiek mooier dan ooit. Het concert wordt als vanouds gegeven door de vaste organist van de kerk Rinus Verhage en is onderdeel van de mooie serie Zomerconcerten. De toegang is gratis; bij de uitgang en tijdens de nazit wordt een vrije gift gevraagd. Het thema van het concert is 'Bach: kamermuzikaal en monumentaal', lees hieronder meer.

Deze twee kanten van dezelfde muzikale genialiteit zijn uitgangspunt voor het programma. De monumentaliteit is zeer duidelijk aanwezig in de grote orgelweken van de meester en op het concert klinken de Toccata en Fuga in d, BWV 565 (zijn bekendste werk) en de Praeludium en Fuga in Es, BWV 522 (uit de grote Orgelmis). Het orgel als “koning van de instrumenten” straalt dan in alle grootsheid.

De kamermuzikale invalshoek speelt bij de meeste orgelwerken echter wel de hoofdrol. Als getuige hiervan staat op het programma de laatste collectie koraalbewerking die Bach aan het eind van zijn leven nog samenstelde, de zgn. “Schübler-Choräle”, BWV 645-650. Deze 6 koraalbewerkingen zijn transcripties van aria’s uit zijn eigen cantates en behoren tot het allerbeste uit zijn oeuvre. Het orgel gaat hier klinken in een scala van fijnzinnige kleuren en wie het orgel van de Nieuwe Kerk kent weet dat dat van betoverende schoonheid is. Als tweede voorbeeld voor de kamermuzikale kant van Bach wordt de partita over het ontroerende avondlied “Christ der du bist der helle Tag für die die Nacht nicht bleiben mag” gespeeld. Elke variatie bewerkt hier steeds een ander couplet van dit lied; een lied met een bijzonder troostrijke inhoud.

Rinus Verhage kreeg tijdens zijn middelbare schoolopleiding orgelles van Jan van Dijk. Daarna studeerde hij orgel (uitvoerend musicus), kerkmuziek en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij resp. Arie Keijzer, Barend Schuurman en Jan Eelkema. Verder studeerde hij nog interpretatie bij Kees van Eersel. In 1979 was hij prijswinnaar van het internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer. Naast organist te Oude-Tonge, Stellendam en Zierikzee (op het monumentale Kam en Van der Meulen orgel) is hij cantor van de Sint-Catharijne kerk te Brielle. Tevens is hij dirigent van een drietal koren waarmee o.a. ook de grote oratoria uitgevoerd worden. Als orgeldocent heeft hij een bloeiende lespraktijk. In 2015 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn werkzaamheden en vanaf 2016 is hij één van de stadsorganisten van Zierikzee. Verder was hij op parttime basis ook directeur van de inmiddels opgeheven Muziekschool “Goeree-Overflakkee” en is hij nu één van de managers en ook orgeldocent bij het pas opgerichte Muziekgebouw “Goeree-Overflakkee”.