[video] 2 februari 2024, Goeree-Overflakkee - Elke vrijdagmorgen rond 09:00 uur publiceert iGO.nl een column voor haar lezers. De ene keer een column van Johan K. Nooitgedagt (Voorzitter Nederlandse Vissersbond) en de andere keer een column van Lucas Hartong. Ze zijn overigens altijd terug te vinden onder rubriek 'Column' op iGO.nl. Deze keer weer een column van Mien: Wat kun je zeggen over ‘de eigenschappen van een Flakkeeënaar?’ “…nou, dat is genog, want ze komme allemael van ‘t zealufde eiland. En laat ik duudeluk weze: ik heb 't wel over een èchten. Eantje die hier ‘geboore en getooge’ is.” Lees meer in de column van Mien: ‘Eigenschappen van een Flakkeeënaar’ >>

Vervolg – Column van Mien

Eigenschappen van een Flakkeeënaar

Een gevaarlijk column, brand ik hier m’n vingers aan? Want welke Flakkeeënaar is hetzelfde?!

“Mien brandt je vingers dur nie an,

want Onze Lieve Heer hijt ons allemael arres gemaekt.”

Wat kun je zeggen over de eigenschappen van een Flakkeeënaar?

Nou, dat is genoeg, want ‘ze’ komen allemaal van hetzelfde eiland. En laat ik duidelijk zijn: ik heb het wel over een échte. Eentje die hier ‘geboren en getogen’ is. Niet eentje “van buutenaf”, die noemen we niet voor niks “overlander of overkanter”.

Flakkeeënaars zijn echt een “volk apart”. Sommigen noemen zichzelf zo en anderen worden zo genoemd. Je moet een Flakkeeënaar niet van z’n plek willen halen, als ze dat zelf niet willen. Zowieso moet je niet iets willen wat een Flakkeeënaar niet wil. Je maakt te diepste geen schijn van kans.

Goeree-Overflakkee en omstreken

De gemiddelde eigenschapen van een Flakkeeënaar zijn of worden bepaald door genen (en ja, we geven er aardig door hier op ons eiland) en de omgeving. Goeree-Overflakkee is een prachtige, ruim eiland. Een eiland met vissers en boeren, waar altijd hard (samen)gewerkt moet worden. Men wil er zelfvoorzienend zijn en “ons, kent ons”.

Eigenschappen

Een Flakkeeënaar is eigenwijs, ook wel “stront-eigewies” en dat kan in het voordeel werken, maar het moge duidelijk zijn dat dit ook in het nadeel kan werken. De gouden regel hierin is: allemaal hetzelfde denken, doen en je mond houden. En dan begrijp je elkaar het best. Maar de meeste Flakkeeënaars zijn te eigenwijs om die gouden regel aan te houden en maken hun eigen regel.

Een Flakkeeënaar is ook een echte volhouder. Ze gaan tot het gaatje en daarmee ontzien ze (ook) zichzelf niet. Het is een volk dat vaak harder is voor zichzelf, dan voor de ander. Soms “nietsontziend”.

Een Flakkeeënaar is trots. Vooral op eigen familie en prestaties, maar als we iets ‘samen’ hebben gereikt, zijn we ook gezamenlijk trots. Deze trots wordt niet onder stoelen of banken geschoven en jaren later op verjaardagen benoemd.

Nog meer eigenschappen te noemen? Nog een paar dan: een èchte Flakkeeënaar weet “wie, wie” is. Bepaalde achternamen komen voor in bepaalde dorpen op het eiland. Bijvoorbeeld in Ouddorp zijn er vrouwen die Tanis-Tanis heten of Grinwis-Grinwis. Maar eilandbreed weet een Flakkeeënaar wel over wie je het hebt, als je zegt: “Klaasje van Kees, van Henk van Greet, die toen en toen en die daer en daer weunt, met Mien van Mien...”

Tot slot

Een Flakkeeënaar heeft ‘hart voor de zaak’ (welke zaak dan ook, als íe maar betrokken is), kent z’n natuur, is er goed voor en heeft een hart van goud. Kom binnen in dat hart en je moet vreselijk veel moeite doen om eruit buitengesloten te worden.

PS. Tip: bekijk de geweldige video hieronder!

Mien van Mien

Video >>

Bekijk HIER op FACEBOOK de video 'Hoe word ik Flakkeeënaar binnen 10 stappen?', van Flakkee Be Like