15 december 2023, Regio - In overleg met de Nederlandse Vissersbond publiceert de redactie van Koole Media Service op vrijdagmorgen al jaren de columns van Johan K. Nooitgedagt (Voorzitter Nederlandse Vissersbond) onder rubriek 'Column' op iGO.nl. Johan: "Drijvende Windturbines – Een Nieuwe Windvlaag in de Noordzee? De windmolenrevolutie waait door ons land en onze zeeën. Overal zie je ze oprijzen, die reuzen die zogenaamd schone energie opwekken." Lees meer >>

Vervolg

Drijvende Windturbines – Een Nieuwe Windvlaag in de Noordzee?

De windmolenrevolutie waait door ons land en onze zeeën. Overal zie je ze oprijzen, die reuzen die zogenaamd schone energie opwekken. Maar als je naar de toekomst kijkt, wordt het landschap steeds voller en de Noordzee wordt ook niet gespaard. De horizonvervuiling wordt alleen maar groter. Er komen innovatieve oplossingen om ruimte te besparen, zoals de drijvende windturbines van de Noorse startup World Wide Wind (WWW).

Politieke keuze

Windenergie is een door de politiek gekozen cruciale bron van elektriciteit. Traditionele windturbines staan vast op het land, maar door de beperkte ruimte daar is het vinden van geschikte locaties een uitdaging geworden. Daarom worden steeds meer windturbines in zee geplaatst, waar de wind onbelemmerd kan waaien. Echter, de Noordzee is relatief ondiep, waardoor vaste windturbines alleen kunnen worden geïnstalleerd op beperkte locaties dichtbij de kust. Hierdoor worden onze visgebieden en de uitzichten op zee flink belemmerd.

Oplossing?

De innovatie komt van WWW, dat een nieuwe benadering heeft ontwikkeld: drijvende windturbines. Deze futuristisch ogende constructies kunnen op diepere plekken in de Noordzee worden geplaatst, verder van de kust af. Ze bestaan uit hoge, verticale torens die boven het wateroppervlak uitsteken. Met een indrukwekkende hoogte van 400 meter en een capaciteit van 40 megawatt, kunnen ze een substantiële hoeveelheid elektriciteit opwekken om duizenden huishoudens van energie te voorzien.

Maar hoe werken deze drijvende windmolens eigenlijk?

Werkwijze

In essentie werken ze op dezelfde manier als hun landgenoten. De draaiende wieken vangen de wind op, die vervolgens wordt omgezet in elektriciteit. Het grote verschil is dat de toren op een drijvend platform staat. Dit platform is zo ontworpen dat het stabiel blijft, zelfs bij ruwe zeecondities. Het drijvende systeem maakt het mogelijk om dieper water te benutten, waar het windaanbod vaak sterker en stabieler is. Naast het feit dat ze helpen om meer ruimte te benutten, bieden drijvende windturbines nog een ander voordeel. Ze kunnen in diepere delen van de Noordzee worden geplaatst, ver weg van de kustlijn en de meeste vogelroutes. Dit zou kunnen helpen om potentiële verstoring van vogelmigratie te verminderen.

Uitdagingen

Maar, voordat we de Noordzee vullen met deze futuristische windreuzen, moeten we wel rekening houden met meer uitdagingen. Het ontwerpen, bouwen en installeren van drijvende windturbines vergt meer technische expertise en investeringen dan traditionele windturbines op het land. Ook het onderhoud kan complexer en kostbaarder zijn. Desondanks zijn drijvende windturbines veelbelovend en verdienen ze onze aandacht. Naarmate technologieën verbeteren en meer ervaring wordt opgedaan, kunnen de kosten dalen en de efficiëntie toenemen. De politiek zal denken op een duurzamere manier te kunnen blijven profiteren van de voordelen van windenergie, zonder de landschappen te hoeven overladen met massieve windturbines. Het lijkt erop dat drijvende windturbines ons een nieuwe windvlaag in de Noordzee kunnen brengen. Een windvlaag die ook de verder weg liggende visbestekken onmogelijk bereikbaar maken. We staan wellicht aan het begin van een nieuwe windmolenrevolutie, en WWW heeft naast de politiek een potentiële sleutel tot die toekomst in handen.

Johan K. Nooitgedagt