22 september 2023, Regio - In overleg met de Nederlandse Vissersbond publiceert de redactie van Koole Media Service op vrijdagmorgen al jaren de columns van Johan K. Nooitgedagt (Voorzitter Nederlandse Vissersbond) onder rubriek 'Column' op iGO.nl. Johan: "...daarbij is tevens de inspraak van vissers en andere gebruikers minstens van zo’n groot belang: zij zijn daar dagelijks en zien ook veranderingen. Dat is soms ten negatieve, maar kan net zo goed ten positieve zijn. Zulke gesprekken tussen wetenschappers en vissers doen er echt toe!" Lees hieronder de hele column van Nooitgedagt >>

Column: Hetere zeeën maken roofvissen hongeriger

Dit is een kop in het wetenschapsnieuws over de toekomst van de aarde. Er is enig bewijs dat in opwarmende oceanen roofvissen meer prooidieren kunnen eten, maar dit is niet altijd het geval. Het is bekend dat veel vissoorten zich inderdaad actiever kunnen gedragen en hun stofwisseling kan toenemen bij hogere watertemperaturen, wat betekent dat ze meer energie nodig hebben om te overleven. Dit kan betekenen dat ze meer prooidieren moeten vangen om aan hun energiebehoeften te voldoen.

Mits

Echter, dit betekent niet dat alle roofvissen in alle omstandigheden meer zullen eten in opwarmende oceanen. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de eetlust van roofvissen, zoals de beschikbaarheid van voedsel, concurrentie tussen verschillende soorten, predatie en andere omgevingsfactoren. Bovendien kunnen opwarmende oceanen ook andere veranderingen in het ecosysteem veroorzaken die van invloed zijn op de prooidieren van roofvissen, zoals veranderingen in de voedselketen en de beschikbaarheid van plankton.

Maar

Over het algemeen is het complexe ecosysteem van de oceaan zeer gevoelig voor veranderingen, en de interacties tussen verschillende soorten en omgevingsfactoren zijn vaak moeilijk te voorspellen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het maken van algemene uitspraken over de eetlust van roofvissen in opwarmende oceanen, en om in plaats daarvan specifiek onderzoek te doen naar de ecologische effecten van klimaatverandering op de oceanen en hun bewoners.

Veranderingen natuurlijk

De toename in roofdieractiviteit verandert het kwetsbare evenwicht in kustwateren. Sommige soorten zullen winnaars zijn en andere verliezers. Dat klopt, de toename in roofdieractiviteit kan het evenwicht in kustwateren verstoren en sommige soorten kunnen daarbij winnen terwijl andere soorten verliezen. Roofdieren spelen een rol in het ecosysteem van de kustwateren omdat ze helpen om de populaties van prooidieren onder controle te houden. Als de activiteit van roofdieren toeneemt, kan dit leiden tot een afname van de prooidierenpopulatie en een verandering in de samenstelling van de gemeenschap van kustwateren. Sommige soorten prooidieren kunnen worden aangetast door een toename in de activiteit van roofdieren, terwijl andere soorten er juist van kunnen profiteren. Bijvoorbeeld, als de activiteit van roofdieren toeneemt en de populatie van bepaalde prooidieren afneemt, kan dit een kans bieden voor andere prooidieren om hun populatie te vergroten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verandering in de samenstelling van de kustwateren.

Is het te begrijpen?

Het is van belang om te begrijpen dat veranderingen in het ecosysteem van kustwateren vaak complex zijn en afhankelijk zijn van vele factoren, waaronder klimaatverandering, vervuiling en menselijke activiteiten. Daarom is het goed om zorgvuldig wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten van veranderingen in de activiteit van roofdieren en andere factoren op het ecosysteem van kustwateren om beter te begrijpen hoe deze systemen werken en hoe ze kunnen worden beschermd en behouden. Daarbij is tevens de inspraak van vissers en andere gebruikers minstens van zo’n groot belang: zij zijn daar dagelijks en zien ook veranderingen. Dat is soms ten negatieve, maar kan net zo goed ten positieve zijn. Zulke gesprekken tussen wetenschappers en vissers doen er echt toe!!

Johan K. Nooitgedagt