Op dinsdagmiddag 18 oktober 2011 nodigde het gemeentebestuur van Oostflakkee alle omwonenden en horecaondernemers rondom het Kaaiplein in Oude-Tonge uit om aanwezig te zijn bij de starthandeling die symbool staat voor het begin van de werkzaamheden aan het plein. Het doel van de herinrichting is volgens wethouder Heijntjes:

‘Het creëren van een uitnodigende, toeristisch recreatief aantrekkelijke, openbare ruimte met karakter waar ruimte is voor de markt, evenementen, terrassen en waar een goede samenhang is tussen horeca, winkels, wonen en waterrecreatie’

Ter afsluiting werd de aanwezigen een kopje koffie of thee aangeboden.

Al op maandag 17 oktober starten de daadwerkelijke werkzaamheden. In drie maanden tijd wordt het plein volledig gerenoveerd. Het plan is tot stand gekomen na overleg met omwonenden, omliggende horecaondernemers en andere belanghebbenden zoals de watersportvereniging.

Het gemeentebestuur van Oostflakkee wil het plein herinrichten om op die manier een uitnodigend en toeristisch recreatief aantrekkelijk plein te creëren. Het plein moet multifunctioneel worden in het gebruik. Zo wordt het niet alleen voor inwoners en toeristen een prettige plaats om verblijven, maar zal ook de markt er een vaste plaats krijgen. Op dit moment is de markt op vrijdag nog aan de Voorstraat en de Kerkring. Zodra het plein gereed is, verhuizen zij naar het plein. Het plein moet ook plaats bieden aan evenementen. Vanzelfsprekend komen ook de terrassen van de horeca op het plein. Verder komen er bankjes bij de haven en op het plein.