Goeree-Overflakkee - Vanaf eind juli en augustus start Staatsbosbeheer met boswerkzaamheden om de bossen op het eiland Goeree-Overflakkee gevarieerd en toekomstbestendig te houden voor mens, plant en dier. Om recreanten en omwonenden hierover te informeren wordt er op locatie een boswachtersspreekuur georganiseerd.

Op dinsdag 20 juni organiseert Staatsbosbeheer een boswachtersspreekuur. De werkzaamheden zullen naar verwachting eind oktober 2023 klaar zijn. "De boswerkzaamheden gaan plaatsvinden op meerdere locaties op Goeree-Overflakkee; in het Stellebos, Melissantse bos, Herkingse bos, Ooltgensplaatse bos, Battenoordse bos, Zuiderlandse bos, bosjes Noordlandsedijk en Smalle Gooi." Lees meer >>

Meerdere locaties

Op de meeste plekken gaat het om dunning of verjonging van het bos. Bij een dunning halen we een aantal bomen weg die van tevoren zijn geselecteerd en gemarkeerd. Zo krijgen de andere bomen meer ruimte om groter en ouder te worden. Bij verjonging maken we kleine open plekken in het bos waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe generaties bomen zodat er een gevarieerd bos ontstaat. Ongeveer een jaar na de werkzaamheden gaan wij van start met het aanplanten van verschillende soorten duurzaam loofhout. Bossen met een grote diversiteit aan verschillende boomsoorten zijn minder gevoelig voor ziektes en kunnen beter tegen weersinvloeden. Meer soorten bomen en struiken zorgen daarnaast ook voor meer biodiversiteit.

Een deel van de werkzaamheden start eind juli, de overige werkzaamheden beginnen vanaf 15 augustus. De werkzaamheden zullen naar verwachting eind oktober klaar zijn.

Boswachtersspreekuur en informatieposters

Op dinsdag 20 juni organiseert Staatsbosbeheer een boswachtersspreekuur in het Melissantse bos om bezoekers en omwonende te informeren over deze aankomende werkzaamheden. Tussen 12:00 en 14:00 uur staan de aanwezige boswachters klaar om eventuele vragen te beantwoorden en informatie rondom de werkzaamheden, essentaksterfte en aanplant van nieuwe bomen te geven. Iedereen is welkom, het boswachterspreekuur vindt plaats in het Melissantse bos op Goeree-Overflakkee, bij de ingang langs de Noorddijk.

Op de locaties van de werkzaamheden worden informatieposters opgehangen waarop staat omschreven welke werkzaamheden waar en waarom gaan plaatsvinden.

Aanplant Battenoordse bos

In 2022 heeft Staatsbosbeheer in het Battenoordse bos in twee bosvakken essen verwijderd welke aangetast waren door de essentaksterfte. Vanaf oktober dit jaar start Staatsbosbeheer in deze twee bosvakken met het aanplanten van nieuwe bomen. Er worden meer dan 10.000 bomen en struiken aangeplant. Hier komen verschillende boomsoorten en struiken te staan waaronder zomereik, winterlinde, ruwe berk en lijsterbes. Daarnaast wordt de bosrand structuurrijk ingericht, waar vlinders, bijen en andere insecten van profiteren.

Bron Staatbosbeheer ZH

Foto Hans vd Elst