Regio - Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp, ook als het op je huis aankomt. Minder energieverbruik is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor je eigen portemonnee. Wil je weten hoe je jouw woning duurzamer maakt? Lees hieronder vijf handige tips.

Vervang je oude cv-ketel
De beste manier om te verduurzamen, is door je energieverbruik te verlagen. Dat doe je bijvoorbeeld door je oude cv-ketel te vervangen met een zuiniger alternatief. De hre-ketel is een goede eerste stap, maar er zijn nog duurzamere opties. Zo is het mogelijk om je woning te voorzien van zonnepanelen of om een warmtepomp aan te schaffen. Deze opties maken je huis in sommige gevallen zelfs energieneutraal.

Verminder sluipverbruik
Wist je dat sommige apparaten energie verbruiken, zelfs wanneer je ze niet gebruikt? Een televisie op stand-by, een koffiezetapparaat dat is ingeplugd of een oplader in het stopcontact: ze zorgen allemaal voor zogenaamd sluipverbruik. Verminder deze verspilling door alle stekkers uit onbelangrijke apparaten te trekken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je dit niet bij alle apparaten doet, zoals bij je koelkast, alarmsysteem of cv-ketel.

Isoleer je woning
Veel energie gaat verloren doordat je woning slecht is in het vasthouden van warmte. Vooral bij oudere huizen is dit een groot probleem: tochtende deuren en dunne ramen die koude lucht binnenlaten. Door je huis te isoleren, voorkom je dat er onnodig veel energie verspild raakt. Pak het klein aan door isolatiestrips aan te brengen, of ga voor een groot project door je muren en dak te isoleren. Ook dubbel glas is een goede investering voor het verduurzamen van je huis.

Leef zuiniger
Kleine aanpassingen in je dagelijks leven maken al een groot verschil in je energieverbruik. Kies er bijvoorbeeld voor om je wasmachine en droger alleen aan te zetten wanneer je een volle trommel hebt. Zet daarnaast je verwarming een graadje lager in de winter. Doe lampen uit zodra je een kamer verlaat en kies ervoor om korter te douchen.

Vervang je lampen met LED-verlichting
Gaat een van je lampen in huis kapot? Dan is het tijd om deze te vervangen met een LED-lamp. Deze lampen zijn namelijk veel zuiniger en gaan bovendien een stuk langer mee. Zo bespaar je niet alleen op energie, maar ook op grondstoffen. Een LED-lamp is meestal wel iets prijziger, maar tegelijkertijd bespaar je op je energiekosten.