Goeree-Overflakkee - Onder de noemer ‘Vrijheid: kostbaar en kwetsbaar’ komt er op Goeree-Overflakkee alsnog een herdenking van de ruim 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog en een bezinning op vrijheid in het algemeen. De opening is op zaterdag 9 april 2022. Die bestaat uit een drietal concerten van de pianisten Eline de Gast, Paul Stark en Piet Westhoeve en slagwerker Michiel Buijsse. Lees meer >>

Vervolg

‘Vier je Vrijheid’, zoals de herdenking heette, had in 2020 moeten plaatsvinden: 75 jaar na de bevrijding in 1945. Stichting ZIJN en het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee hadden een mooi programma in elkaar gezet. Maar door corona moest dat op de plank blijven liggen.

Nu het weer kan, zijn de plannen tevoorschijn gehaald en ‘afgestoft’. De nieuwe realiteit, met de oorlog in Oekraïne, toont echter ook dat ‘Vier je Vrijheid’ een andere lading heeft gekregen. Reden waarom de titel van het herdenkingsprogramma is veranderd in ‘Vrijheid: kostbaar en kwetsbaar’. Het bevat onder andere concerten, een muziektournee langs verzorgingshuizen, een expositie en films.

De opening is op zaterdag 9 april in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Tijdens de drie concerten spelen Eline de Gast, Paul Stark en Piet Westhoeve op de drie nieuwe Petrof-piano’s van het Muziekgebouw. Michiel Buijsse bespeelt het nieuwe slagwerkinstrumentarium, eveneens van het Muziekgebouw. Het is bijzonder dat er is geïnvesteerd in deze prachtige instrumenten en de kennismaking ermee geeft de concerten een waardevolle meerwaarde.

De muziek die het publiek kan verwachten sluit aan bij het thema ‘Vrijheid: kostbaar en kwetsbaar’. Het met zorg samengestelde programma bevat onder andere solostukken van Philip Glass, Chopin, Liszt en van de Russische (!) componisten Glinka en Skriabin. Hoogtepunt is een gezamenlijke uitvoering van een deel uit Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Voortdurend zingen, ook in barre tijden – de betekenis van Canto Ostinato is maar al te actueel. Paul Stark speelt ook een improvisatie, een vorm waarbij het bovenal om vrijheid gaat.

Het programma, een muzikale bezinning op de vrijheid, duurt ruim een uur. Er zijn drie concerten: om 14.00 uur, om 16.30 uur en om 20.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden via hetDiekhuus.nl.