Landelijk - Op dinsdagavond 18 augustus werd er om 19:00 uur weer een persconferentie met premier Rutte en minister Hugo de Jonge uitgezonden op de Nederlandse televisie. "Het aantal besmettingen is toegenomen in ons land en het virus verspreid zich", waren de eerste woorden van de premier. "We willen niet terug bij af, overbelasting zorg enzovoorts. We willen de zorgeloosheid die er is onder mensen op drukke plekken, terugdringen en zo gericht mogelijk ingrijpen. Landelijk nemen we daarvoor extra stappen. Dat hebben we helaas moeten besluiten..." Lees hieronder de korte samenvatting van wat er gezegd is.

Vervolg

Rutte:

Privésfeer

Hoe goed velen ook hun best hebben gedaan, het gaat vooral mis in de privé sfeer (bij de mensen thuis) en bij feestjes. Overal waar mensen elkaar goed kennen en elkaar dus voldoende vertrouwen om dicht(er) bij elkaar te komen. Dit is echter schijnveiligheid. We raden iedereen aan om thuis geen feestjes/ borrels en andere bijeenkomsten te organiseren. Spreek liever af in horeca waar ruimte genoeg is. Zes mensen in huis is echt de max... en je moet dan ook echt 1,5 meter aanhouden in de thuissfeer. Bij een verjaardag in een gehuurde zaal moet je ook op 1,5 mtr van elkaar blijven en gasten hebben een vaste zitplaats en alles gebeurd op afstand. In de horeca zal extra handhaving komen.

Thuiswerken

We moeten logisch nadenken en gezond verstand blijven gebruiken, ook zoveel mogelijk thuiswerken. Per 1 september komt er mogelijk een versoepeling, maar ook na 1 september moeten we zoveel mogelijk thuiswerken.

Scholen

Scholen gaan open en er wordt hard gewerkt; een veilige omgeving wordt gecreëerd. Veiligheid moet blijven: je moet thuisblijven met klachten of als een gezinslid positief is getest.

---- Hugo de jong:

Maatregelen voor zorg

De maatregelen worden genomen omdat met name de mensen in de zorg nog aan het bijkomen zijn, van de drukte en lange wachtlijsten. Niet enkel ouderen worden getroffen. Er zijn momenteel patiënten van 20-, 30-, en 40 jaar in t ziekenhuis te vinden, t valt niet mee.

Cijfers

De cijfers van vandaag kunnen voorbode zijn voor morgen. In alle regio's en bij alle leeftijdsgroepen lopen de cijfers op. 50 duizend mensen zijn besmettelijk, wordt geschat, en dát moet dalen. Daarvoor nemen we landelijk en regionale maatregelen. Vooral bij feestjes, groepen en contacten.

Quarantaine

Quarantaine is gepast na vakantie, ook als je in contact bent geweest. Dat gebeurd niet altijd, dus we onderzoeken of we dit kunnen verplichten. Het OMT heeft hier deze zomer naar gekeken. Er worden gekeken of de quarantaineperiode ook korter kan... bijvoorbeeld van 15 dagen naar 10 dagen.

Samen moeten we het doen!