Landelijk - Nederlanders zijn overwegend positief over de bijdrage van topsport aan de maatschappij. Ruim 63 procent vindt dat topsport tot verbinding en saamhorigheid kan leiden, topsporters inspireren hen daarnaast oog te hebben voor de eigen gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Lees meer >>

Vervolg

Mulier Instituut peilde bij een grote groep Nederlanders welke positieve en/of negatieve bijdrage topsport volgens hen aan de Nederlandse samenleving levert. Een ruime meerderheid reageerde dus positief. Naast verbinding, saamhorigheid en effecten op de eigen gezondheid werden onder meer ook trots, ontspanning en de internationale bekendheid van een land of sport genoemd.

Topsport inspireert en stimuleert
Topsport inspireert anderen en laat zien dat doorzettingsvermogen wordt beloond. Zo vervullen topsporters de functie van rolmodel. ‘Topsporters laten zien dat alles mogelijk is als je maar tijd en energie erin wil steken’, stellen respondenten. En: ‘Topsport stimuleert jongeren om ook te gaan sporten.’

Negatieve aspecten zijn agressie en geld
20 procent van de ondervraagden bestempelt de bijdrage van topsport aan de samenleving als negatief. Bijna de helft daarvan noemt dan vooral agressie en geweld door voetbalsupporters als een schaduwkant van topsport. ‘Topsport kan door de supporters goed verknald worden. Met name de voetbalsupporters die gaan rellen’, zei een van de respondenten.

Ook zien mensen de hoge salarissen die sommige topsporters verdienen als oneerlijk vergeleken met andere banen. ‘Betaald voetbal is belachelijk overbetaald, kost de maatschappij enorm veel geld en er gaat veel te veel aandacht naartoe’, zo wordt er gereageerd.

Vrouwen iets negatiever, jongeren en ouderen ook
Een groter deel van de vrouwen (23%) geeft een negatief antwoord over topsport dan van de mannen (18%). Opvallend is ook dat jongeren (16-19 jaar) en ouderen (65-79) kritischer op topsport zijn dan respondenten uit andere leeftijdsgroepen.

Lees meer over dit onderzoek.