17 april 2020, Landelijk - Nederlandse Vissersbond: "Vanuit de leden komen veel vragen over de beschikbare steunmaatregelen. Nederland heeft in maart enkele steunmaatregelen aangekondigd en ook in Europees verband wordt hard gewerkt om steunmaatregelen voor getroffen vissers op te zetten." Op 16 april en 17 april stemt het Europees Parlement over steunmaatregelen. Lees hieronder meer.

Europese steunmaatregelen (update 16-04-2020)

De Europese Commissie heeft 2 april een voorstel gedaan aan het Europees Parlement en De Raad voor steunmaatregelen aan de visserij- en aquacultuursector die in het nauw zijn gekomen door de uitbraak van COVID-19. De Raad van Ministers is deze week akkoord gegaan met de steunmaatregelen. Op donderdag 16 april en vrijdag 17 april stemt het Europees Parlement over de steunmaatregelen. Europarlementariër Peter van Dalen (tevens vice-voorzitter van de Visserijcommissie) liet deze woensdag weten goede geluiden te hebben gehoord dat het Parlement unaniem zal instemmen met de steunmaatregelen. Van Dalen verwacht dat er voor de Nederlandse sector tussen de 30 en 40 miljoen beschikbaar zal komen voor het noodpakket.

Globaal ziet het pakket aan maatregelen er als volgt uit:

  • Steun voor tijdelijke stopzetting van visserijactiviteiten
  • Steun aan aquacultuurboeren voor opschorting van de productie en extra kosten.
  • Steun aan producentenorganisaties voor de opslag van visserij- en aquacultuurproducten
  • Wijziging van de EFMZV-verordening om een flexibelere herverdeling van de financiële middelen binnen het bestaande fonds.

Voor de Nederlandse visserijsector is voornamelijk de steun voor tijdelijke stopzetting van visserijactiviteiten interessant. Zodra het Europees Parlement heeft ingestemd met het noodpakket aan steunmaatregelen voor de visserijsector, ligt de bal bij het ministerie van LNV voor de verdeelsleutel van de subsidie. De leden die vissen op tong, Noorse kreeft en garnalen en waarvoor beperkingen gelden zijn middels een mailing geïnformeerd over de huidige stand van zaken.

Nederlandse steunmaatregelen

Het Kabinet heeft in maart steunmaatregelen aangekondigd voor ondernemers – zowel mkb-ers als zzp-ers – die in moeilijkheden komen door de beperkingen opgelegd in verband met het coronavirus. Na bestudering van deze maatregelen blijkt dat maar een enkele interessant zijn voor maatschapsvissers, deze worden onderstaand verder toegelicht. Op de website van de Kamer van Koophandel staat een overzicht van de steunmaatregelen.