10 april 2020 - Nederlandse Vissersbond: "Vanuit de leden komen veel vragen over de beschikbare steunmaatregelen. Nederland heeft vorige week enkele steunmaatregelen aangekondigd en ook in Europees verband wordt hard gewerkt om steunmaatregelen voor getroffen vissers op te zetten." Lees hieronder meer.

Europese steunmaatregelen

De Europese Commissie heeft 2 april een voorstel gedaan aan het Europees Parlement en De Raad voor steunmaatregelen aan de visserij- en aquacultuursector die in het nauw zijn gekomen door de uitbraak van COVID-19. Globaal ziet het pakket aan maatregelen er als volgt uit:

  • Steun voor tijdelijke stopzetting van visserijactiviteiten
  • Steun aan aquacultuurboeren voor opschorting van de productie en extra kosten.
  • Steun aan producentenorganisaties voor de opslag van visserij- en aquacultuurproducten
  • Wijziging van de EFMZV-verordening om een flexibelere herverdeling van de financiële middelen binnen het bestaande fonds.

Voor de Nederlandse visserijsector is voornamelijk de steun voor tijdelijke stopzetting van visserijactiviteiten interessant. Deze dagen zal De Raad en het Europees Parlement hun licht laten schijnen op het voorstel van de Europese Commissie. Op donderdag 16 april stemt het Europees Parlement over de aangekondigde steunmaatregelen. Als het pakket aan steunmaatregelen wordt aangenomen, is het daarna de taak aan elke lidstaat om de steunmaatregelen open te stellen (met bijbehorende regels) voor de vloot.

Nederlandse steunmaatregelen

Het Kabinet heeft in maart steunmaatregelen aangekondigd voor ondernemers – zowel mkb-ers als zzp-ers – die in moeilijkheden komen door de beperkingen opgelegd in verband met het coronavirus. Na bestudering van deze maatregelen blijkt dat maar een enkele interessant zijn voor maatschapsvissers, deze worden onderstaand verder toegelicht. Op de website van de Kamer van Koophandel staat een overzicht van de steunmaatregelen.

Interessant voor maatschapsvissers

  • Uitstel van belastingbetaling

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft gevolgen voor de afzet en daarmee ook voor de besomming (omzet) van Nederlandse visserijbedrijven. Tijdelijk zal dit tot liquiditeitsproblemen kunnen leiden en dan is het verstandig om uitstel van belastingbetaling aan te vragen voor de inkomsten-, vennootschap-, omzet- en loonbelasting. Het verzoek moet via een brief gedaan worden. In de brief vraagt u om uitstel van betaling en geeft u aan dat u door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat de belastingdienst uw verzoek heeft ontvangen, stoppen zij met invorderingsmaatregelen. U krijgt automatisch drie maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoeft u niet te betalen. Wilt u langer dan drie maanden uitstel aanvragen, dan moet u aanvullende informatie aanleveren. Lees daarover hier meer. De Belastingdienst zal bij te late betaling bovendien geen verzuimboete opleggen en de invorderingsrente wordt verlaagd van 4% naar 0%.

  • Verlagen voorlopige aanslag

De Belastingdienst heeft begin dit jaar de voorlopige aanslagen verstuurd aan ondernemers. In die aanslag is uitgegaan van een winst op basis van voorgaande jaren en daardoor is de winst waarschijnlijk hoger ingeschat dan het in werkelijkheid zal zijn als gevolg van de coronacrisis. Als u dus een lagere winst verwacht is het raadzaam om uw voorlopige aanslag te laten verlagen door de Belastingdienst. U kunt een verzoek digitaal doen via www.mijnbelastingdienst.nl