Sommelsdijk – Vrijdag 17 augustus 2018 bruist het in de historische kern van Sommelsdijk tijdens de Holle Bolle middag- en avondmarkt. Deze markt, met een historisch tintje, begint om 14:00 uur en eindigt om 23:00 uur. Na het grote succes van de afgelopen jaren organiseert Stichting Hart van Goeree-Overflakkee wederom de braderie in de historische kern van Sommelsdijk. Lees hieronder het programma.

Als link tussen historie en het hedendaagse is de samenwerking gezocht met de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB), Sociëteit Rethorica en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Wethouder Bruggeman start het grootste evenement van Sommelsdijk door het ophangen van de Sommelsdijkse vlag naast de ingang van het Streekmuseum. Ook zal de tweekleur op de toren van Sommelsdijk en in andere delen van het dorp wapperen.

De vele kramen staan rondom de Sommelsdijkse Haven, in de Voorstraat, Sint Joris Doelstraat en op het Marktveld. Ook zijn er op de haven tal van kinderactiviteiten zoals een bungee jump.

Het Streekmuseum in de Kerkstraat heeft haar openingstijden aan de markt aangepast en verkoopt deze dag ook de inmiddels bekende Flakkeese onderzettertjes. In klederdracht worden de bezoekers welkom geheten en voorzien van een kopje koffie of advocaatje. Voor deze gelegenheid is speciaal een terras ingericht in de Kerkstraat.

SMB zal haar gebouw De Doele in de Sint Joris Doelstraat openstellen met daarbinnen een presentatie van oude beelden van Sommelsdijk. Buiten het gebouw zal in samenwerking met brouwerij Solaes een biertap ingericht worden, terwijl leden van de Sociëteit Rethorica, uitgedost als de voormalige rederijkers door middel van sketches en/of liederen uiting zullen geven. En daar ligt dan de link met het Flakkeese biermerk Solaes, want die uitingen, zo is beschreven in de oude statuten van Rethorica, zullen dienen ter verdrijving van de melancholie en ter vermeerdering van solaes ende vreucht.

Bezoek tijdens de Holle Bolle Dag ook de van oorsprong gotische kerk uit de 15e eeuw en bekijk het prachtige roze Meere-orgel uit 1821. Op het Marktveld staan historische auto’s, tractoren en motoren en in de Remonstrantse kerk worden antieke voorwerpen verkocht. Vergeet ook vooral niet de historische molen van Sommelsdijk te bezoeken. Deze molen is de oudste van Goeree-Overflakkee en dateert uit 1705.

Programma Hollebolledag 2018

  • 14:00 uur: opening door Wethouder Bruggeman in de Kerkstraat
  • 14:00-23:00 uur:

Terras Streekmuseum in de Kerkstraat
Streekmarkt Marktveld en Sint Jorisdoelstraat
Braderie Voorstraat/Havenkom
Terras Solaes bier Sint Jorisdoelstraat
Openstelling Grote kerk met orgeldemonstraties
Openstelling Remonstrantse kerk met o.a. verkoping
Openstelling Molen in samenwerking met de Molenstichting GO

  • 14:00-23:00 uur: Tentoonstelling Sommelsdijk in vroeger jaren door Sociëteit Rethorica in gebouw De Doele Sint Jorisdoelstraat 32 Sommelsdijk / Voorstellen 20 genomineerde kandidaten voor Dorpsherstelprijs 2018 door Stichting voor Sociale en Maatschappelijk Belangen te Sommelsdijk (begane grond De Doele)
  • 14:00-23:00 uur: Demonstraties met antieke fietsen Martkveld/Kerkstraat. Marktveld: Opstelling diverse oude bromfietsen, klassieke motorfietsen, oude tractoren, oude vrachtwagen en enkele oude auto’s, waaronder twee uit 1928.
  • 15:00-17:00 uur: Marktveld demonstratie Klederdrachten uit Zeeland en Zuid-Holland.
  • 19:00-21:00 uur: Optreden Middeleeuws muziekgezelschap Goedt ende Fyn.
  • Tevens wordt muziek verzorg door leden van de Gerrit Razenberg Stichting met het orgeltje de Kleine Victoria.

"Kortom, een veelzijdige middag- en avondmarkt voor jong en oud!"

Meer informatie: Bertrand van den Boogert, tel. 06-13405123.