Regio - De goede doelen hebben een veilige en betrouwbare manier gelanceerd om pin-donaties te ontvangen aan de deur. Politie: "Om misbruik te voorkomen hebben wij (hieronder) enkele tips om misbruik te voorkomen opgesteld. Zijn er onveilige omstandigheden tijdens de collecte en zijn de collectanten nog in de buurt? Bel dan 112. Aanvullend kunt u ook bellen met het landelijke meldnummer Veilig bankieren 088 385 65 55. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 tot 18.00 uur." Tips:

- Controleer of de collectant een collectantenpas/identificatiebewijs bij zich draagt. Deze passen verschillen per goed doel, maar de volgende informatie staat er altijd op:
* naam en adresgegevens van de collectant,
* het logo van het goede doel
* de datum van de collecteweek. Buiten de collecteweek voor het specifieke goede doel mag er aan de deur niet gecollecteerd worden voor dat goede doel.
* het logo van CBF.

- Typ indien mogelijk zelf het bedrag in op het pinapparaat dat u wilt doneren of - als de collectant het bedrag voor u intypt -controleer het bedrag dan voordat u betaalt;
- Geef de collectant nooit uw pinpas of uw pincode;
- Betaal contactloos als uw pas daarvoor geschikt is, dan hoeft u geen pincode in te toetsen. Op die manier kan deze zeker niet worden afgekeken.
- Is contactloos betalen niet mogelijk en moet u uw pincode intoetsen? Scherm het intoetsen van de pincode dan goed af.