Regio - Politie krijgt regelmatig vragen over de vrijstellingen die zij heeft in het verkeer: "Soms verbazen mensen zich erover dat de bestuurder van een politievoertuig zonder zwaailicht en sirene door rood rijdt, over een doorgetrokken streep rijdt of zelfs over een fietspad rijdt. We begrijpen dat dit soms verwarrend kan zijn en voor irritatie kan zorgen daarom leggen we je er graag wat over uit." Lees hieronder meer.

"De politie heeft een wettelijke vrijstelling van de regels gekregen om van de algemene verkeersregels af te wijken, als dit nodig is voor het werk. Zo is het bij bepaalde meldingen nodig om met spoed ter plaatse te gaan. De keuze om zonder sirene richting een melding te rijden is vaak een hele bewuste. Als politieagent krijg je namelijk geregeld meldingen waarbij je helemaal niet wilt laten horen dat je onderweg bent. Stel je bijvoorbeeld voor dat er op heterdaad in een woning wordt ingebroken. Wanneer de politieagenten die ter plaatse gaan de sirene aanzetten, horen de inbrekers hen al kilometers van tevoren aankomen. Een aanhouding op heterdaad zal er niet meer inzitten.
Ook kan de melding bijvoorbeeld een roofoverval in een winkel zijn. Wanneer de overvaller de politie de wijk in hoort komen rijden, zou de overval op een gijzeling van winkelpersoneel en klanten kunnen uitlopen. Een kat in het nauw maakt immers gekke sprongen. Een roofoverval op zich is al een bijzonder ingrijpend incident. Daarom willen we nog erger koste wat het kost voorkomen.
Daarnaast krijgt de politie regelmatig meldingen van verwarde personen of personen die in overspannen toestand aangeven het leven niet meer te zien zitten. Stel dat je als politieagent onderweg bent naar de melding waarbij iemand boven op een flatgebouw staat en aangeeft dat hij een einde aan zijn leven wil maken. De persoon geeft aan dat wanneer de politie komt hij naar beneden springt. Je kunt je voorstellen dat de collega's in de politieauto die onderweg is ook dan de bewuste keuze maken om de sirene uit te laten. Zij willen de hulpbehoevende persoon ongezien kunnen benaderen.
Maar omdat ze toch snel ter plaatse willen kunnen handelen rijden ze wel door rood en snijden ze een stuk van de route af door het fietspad te nemen.
Kortom, veel redenen waarom je misschien een politieauto door rood zag rijden terwijl de sirene uit was. Weet dat de mensen achter het stuur altijd een pittige rijopleiding hebben gehad en na hun dienst ook ongeschonden en veilig weer thuis willen komen."

Lees meer hierover op deze website.