4 augustus 2017, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Een "genderneutrale" deze keer. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van het veelzijdige eiland Goeree-Overflakkee kennen of herkennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column op iGOnl. Lees hieronder 'Blijven lachen!'.

Blijven lachen!

Zitten een pruim en een ei bij de dokter in de wachtkamer. Zegt de pruim tegen het ei: ‘Wanneer mag jouw gips eraf?’ Moppen kunnen zo simpel en leuk zijn. Je moet tegenwoordig alleen wel opletten dat ze genderneutraal gebracht worden, want anders krijg je problemen met een uiterst intolerante lobby-goegemeente, die bij de minste kritiek bepaald géén inclusief taalgebruik bezigt. Vroeger moest je uitkijken dat je niet de verkeerde WC inliep want dan hoorde je gegil. Dat willen we vandaag natuurlijk niet hebben en nu kun je dus met een gerust hart de vrouwen- en mannen WC door elkaar gebruiken. Vrije keuze voor alle gelijkgeschakelde Genossen, toch? Alleen een beetje lastig uit te leggen aan hen die van kleur, onderscheid en rijke variatie houden in plaats van grijze eenheidsworst. Ikzelf vind het wel een bevrijding hoor, want de damestoiletten zijn doorgaans veel schoner dan die van de mannen. Blijven lachen!

Het geval wil dat ik wekelijks meewerk in een goede doelen winkel. Ik mag geen naam noemen, maar het is geweldig leuk werk. Je maakt van alles mee en de meeste bezoekers zijn graag bereid gezellig aan te schuiven aan de centrale grote tafel om een bakkie mee te drinken. Nu wil het geval dat ik één van de weinige mannen ben die meehelpt in deze overwegend door dames bezochte winkel. Omdat ik de beroerdste niet ben en mij graag genderoverschrijdend opstel doe ik dapper mee. Dat zorgt wel eens voor de nodige wederzijdse hilariteit. Mannen sleutelen graag aan van alles en nog wat, zoals auto’s, brommers en fietsen. Ik weet het: niet roldoorbrekend, maar toch. Dan heb je allerlei materiaal nodig, waaronder bahco’s en moersleutels. In de winkel worden ook schoenen verkocht en zo kon het gebeuren dat ik onlangs aan een dame vroeg ‘of zij de schoensleutel nodig had om te passen’. Ze staarde me even vragend aan en we bleven daarna geruime tijd lachen!

Zoals elk jaar vertrok ik naar Frankrijk voor vakantie. Een heerlijk land om te vertoeven, zij het dat ik deze keer met een lichte verkoudheid uit ons land vertrok. Bij aankomst bleek het echter heerlijk weer te zijn –boven de dertig graden- en ik besloot om het stalen ros te bestijgen en urenlang de omgeving te verkennen. Tijdens die tochten zag ik reeën, hazen en ander wild gedierte. Wat een feest! Echt genieten dus. Tot ik midden in de warme weken hoofdpijn kreeg en wel zo erg dat ik twee dagen gestrekt op bed lag in een donkere slaapkamer. Voorhoofdsholte ontsteking. Dat hield dus in dat ik die twee dagen afwisselend boven een dampende pan stoom met eucalyptuspillen hing en probeerde wat te slapen, terwijl de rest zich buiten opperbest vermaakte. Blijven lachen!

En terwijl Nederland zich drukmaakt over al die genderneutrale onzin, de ziekmakende eieren, de regen die in bakken uit de warme hemel valt en meer komkommernieuws zitten we nog steeds zonder een regering. Enig voordeel daarvan is dat er niet nog meer nationale soevereiniteit verkwanseld wordt richting ‘Brussel’. Voor onze vissers met hun prachtige beroep wordt echter momenteel veel te weinig gedaan. Zij houden hun hart vast voor de toekomst. Wat zou het geweldig zijn als er weer een echte staatssecretaris voor visserij en landbouw -zeg maar: vlees en vis- zou komen met daadwerkelijk verstand van zaken én hart voor deze sectoren. Geen milieufreak dus, maar iemand die stáát voor deze harde werkers. Dan zou ik pas écht kunnen lachen!

Lucas Hartong