26 mei 2017, Sommelsdijk - Het is weer vrijdag! Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt voor u. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van het veelzijdige eiland Goeree-Overflakkee kennen of herkennen hem... Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong zullen verschijnen onder de rubriek Overig/Column op iGOnl en op de lokale televisie van RTV Slogo. Lees hieronder 'Bankje'.

Bankje

Zit ik daar op een bankje, afgelopen maandag, in het Ouddorpse haventje. Prachtig plekje. Als u eens de tijd heeft: zeker een keertje gaan zitten. Ik was op de terugweg van een rondje Zeeland. ’s Morgens had ik mijn snelle schicht (à la Tom Poes) uit de garage gehaald en was op de tweewieler via Nieuwe-Tonge eerst naar Bruinisse gereden. Daarna rechtsaf geslagen, het prachtige Zeeuwse landschap in. Wat een mooie, stokoude boerderijtjes zijn daar te zien en wat een keuze aan fruit: appels, peren, kersen… de verleiding was groot om wat in te slaan, maar een racefiets heeft doorgaans geen bagagedrager. Dus fietste ik –helaas zonder fruit- door richting Brouwershaven. Tijd voor een stop. Even op adem komen bij het schilderachtige haventje. Een bootje tufte voor mij langs, op weg naar het Grevelingen.

Den Osse en Scharendijke volgden, waarna ik de Brouwersdam opging. Ondanks dat het maandag was, was het behoorlijk druk langs de zeezijde. Overal vlogen de naar eten op zoek zijnde, krijsende meeuwen over de mensen, slechts onderbroken door kleurrijke kites. Een superleuk gezicht! Jong en oud genoten van de prachtige zonnige dag. De wind stond precies op kop en dat zorgde voor de broodnodige verkoeling langs mijn lijf. Het ging minder snel dan in Zeeland, maar het was wel goed. Daarna kwam ik via het bekende schelpenpaadje over de dijk bij het haventje van Ouddorp terecht, vlakbij de helden van de KNRM-post. Ik zeeg neer op het bankje en keek om mij heen.

Mooie, keurig onderhouden bootjes voor mij, keurig onderhouden huizen achter mij. Het water van de Grevelingen klotste zachtjes tegen de havenkade en de zon scheen op mijn hoofd. Het leven was goed. En het kán ook zo goed zijn, bedacht ik tegelijkertijd. Maar niet altijd, zo blijkt. De politieke partijen in ons land dansen rondom de hete brei heen en pogen een kabinet te vormen, terwijl een gehoofddoekte politie-agente de vrouwen in het Midden-Oosten in de steek laat, Trump in datzelfde Midden-Oosten behartenswaardige woorden spreekt om daar in ieder geval enige vorm van vreedzame coëxistentie te brengen, Erdogan’s bodyguards vreedzaam demonstrerende burgers in elkaar slaan, Noord-Korea de ene na de andere raket de lucht inschiet en onschuldige meisjes van acht in koelen bloede vermoord worden door IS in Manchester.

Het lijkt wel of het kwade wint, maar ik weiger dat te accepteren. Ik wil met alles wat in mij is strijden voor goedheid en geluk waar mogelijk. Onze vrijheid en nationale zelfstandigheid zijn niet goedkoop verworven. Daarvoor waren regelmatig edelmoedige heldendaden nodig. De democratie moet bewaakt en de vrijheid om de waarheid te kunnen zeggen is van eminent belang. Ik weet niet waar het naartoe gaat in politiek Den Haag. Er wordt over van alles gepraat, maar de werkelijk urgente zaken lijken niet aan bod te komen. De aanslagen zijn akelig dichtbij. Zelfs kinderen worden dus niet meer gespaard. Het is de primaire taak van de overheid om onze vrede en veiligheid te bewaken, het kwade te bestrijden en het goede te bevorderen. Laat dát eindelijk eens voorop staan.

Opmerkelijk wat voor gedachten je zo krijgt als je op een bankje in het Ouddorpse haventje zit. Misschien een idee om de voltallige Tweede Kamer daarop een dagje neer te zetten. Ik zorg graag voor koffie en koek. Wie weet wat voor essentiële zaken ze alsnog bedenken. Heeft de gemeente ook weer een eilandmarketing dingetje. Win-win.

Lucas Hartong.