Sommelsdijk - Op vrijdagmiddag 24 maart 2017 zette de politie van het basisteam Haringvliet en de gemeente Goeree-Overflakkee alerte jongeren in het zonnetje. Dankzij hun oplettend- en doortastendheid kon de politie op zoek naar twee inbrekers nog voor zij een melding van een woninginbraak kregen. De inbrekers werden na een achtervolging aangehouden. De aanhouding werd vergemakkelijkt doordat de politie wist naar wie ze moesten uitkijken. Bart (14) en Gijs (bijna 14) werden, evenals hun ouders, de slachtoffers van de inbraak, medewerkers van de gemeente en het team van GO Alert uitgenodigd op het bureau. Lees hieronder verder.

Op het politiebureau

Sacha Houtman van de politie nam het woord op vrijdagmiddag. Sacha heeft de functie van Operationeel Expert Wijkagent GGP, dit houdt in dat zij volop meeloopt in de praktijk. Deze functie is nieuw en is er vanaf 1 januari. De veldkennis van de wijkagent en de analytische kennis van de operationeel specialist resulteren in de identificatie van de belangrijkste veiligheidsvraagstukken in onze regio. Houtman heeft een coördinerende rol binnen dit team, de wijkagent is de voortrekker. Sacha: "Ik heb jullie allemaal uitgenodigd omdat er in het afgelopen weekend een spannende gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Voor sommige van jullie treurig, maar de uitkomst mogen we geslaagd noemen. Het woord wat centraal staat is 'samenwerken' en wat we daarmee kunnen bereiken. Zullen we ons even voorstellen?"

Als eerste kreeg Tony Scholts, één van de initiatiefnemers van GO Alert, het woord. Hij vertelde dat GOalert een burgerinitiatief is van een paar enthousiaste inwoners van Sommelsdijk. Het bestaat uit een 50-tal WhatsApp groepen verdeeld over het gehele eiland. Het doel is om mensen met elkaar in verbinding te stellen en op die manier te zorgen voor een veilige woon- en leefomgeving. "We worden ondersteund door de gemeente Goeree-Overflakkee en de wijkagenten van team Haringvliet." Ook Leonard Hoek, een andere initiatiefnemer vertelde kort hoe hij bij deze groep terecht kwam. Hij vertelde dat hij en Tony het al snel niet meer aankonden, omdat de groep zo groot werd. Ze zijn daar blij mee en sinds deze week is ook nieuwkomer Sam Fish de groep komen versterken.

Wijkagent Arjan Aarnoudse (Sommelsdijk) vertelde dat hij in 2015 werd benaderd door, elk afzonderlijk, Tony en Leonard. Dit omdat Leonard had vernomen dat er ergens in het oosten van het land een WhatsApp-groep Buurtpreventie bestond. Het leek hem een goed initiatief voor op Goeree-Overflakkee. Arjan, Leonard en Tony hebben uiteindelijk GO Alert samen "opgebouwd", Arjan legde de connecties met de gemeente. GO Alert bestaat inmiddels uit 56 groepen met zo'n 1800 deelnemers. "Een geweldig initiatief voor ons eiland".

Willem van der Veer, beleidsmedewerker (integrale veiligheid) bij de gemeente Goeree-Overflakkee was ook aanwezig. Hij vertelt dat hij "de burgemeester adviseert in bijvoorbeeld de Buurtpreventie op ons eiland en ik doe dat samen met collega Kees." Kees Kieviet is beleidsadviseur Openbare orde en veiligheid bij de gemeente. Hij vertelt: "Ik ben voor de gemeente betrokken bij de buurtpreventieteams op het eiland en wij vinden het uiteraard heel belangrijk dat deze er zijn naast GO Alert. We zijn erg blij dat er zoveel buurtpreventieteams lopen op het eiland. Zij vormen ook een belangrijke schakel bij dit soort incidenten en de oplossing daarvan. De buurtpreventie wijst bewoners ook op de consequentie van inbraakpreventie. Vaak zijn mensen uit de buurtpreventie ook lid van de GO Alert-groep en dat samenspel is van belang. De gemeente stimuleert deze beide groepen, door middel van het aanbieden van materiaal, zoals een mobile telefoon, lichtgevende hesjes, blok-notes en pennen en zaklantaarns. Ik spreek hier ook namens de burgemeester. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman had hier graag aanwezig willen zijn en haar betrokkenheid willen tonen, ware het niet dat zij andere afspraken had. Zij heeft enorm veel waardering voor de zaak waarvoor wij hier bij elkaar zijn gekomen. Waardering voor de inzet van de samenwerkende helden en het heldhaftig optreden van de slachtoffers!"

Samen moeten we het doen

Van de GO Alert-groep is Gerbrand Tanis (hij zocht het even op: sinds 11 februari) ook lid. Gebrand komt uit Stellendam en is de vader van Bart, één van de oplettende jongens. Bart en Gijs vertellen deze middag van hun avontuur. Want helden vinden ze zichzelf niet:" We deden het gewoon. We kwamen terug van de voetbal en we gingen nog even naar de skatebaan. We zagen dat bij Het Spectrum (ouderenverzorging) een auto parkeerde en daar zagen we twee mannen uitstappen. Deze buitenlandse mannen liepen lang de huizen en keken de huizen binnen, dat vond we raar. We hadden deze mannen nog nooit eerder gezien en we dachten we gaan ze voor de grap maar eens volgen. Ze liepen naar de natuurspeeltuin en bleven steeds bij alle huizen binnenkijken. Op een gegeven moment splitsten ze zich op en gingen ieder een kant uit. Eentje bleven we volgen en hij bleef maar bij de huizen naar binnen kijken. Toen we weer bij elkaar kwamen liepen ze terug naar het bos. Wij fietsen verder, maar raakten ze kwijt. Later kwamen we ze weer tegen bij de supermarkt. Wij hebben foto's en een filmpje gemaakt van de auto, waarnaar ze terugliepen en instapten. We maakten een foto van het nummerbord omdat we deze mannen verdacht vonden." Bart stuurde de foto door naar zijn vader en die stuurde de foto weer door naar de GO Alert-app. Vanuit deze groep werd contact gezocht met de wijkagenten op ons eiland (ook een WhatsApp groep). Tony: "De omschrijving bij de foto was duidelijk. Twee Turkse mannen die zich verdacht gedroegen, ze liepen door sloppen heen en keken verdacht veel binnen bij de huizen bij het Johan Frisopad en de Willem de Jagerstraat in Stellendam." Tony benadrukt dat hij gelijk heeft gevraagd aan de vader van Bart om 112 te bellen, dit is namelijk van groot belang. Sacha: "We hebben liever dat er teveel gebeld wordt dan te weinig, zie hier het resultaat van wél bellen!" Nu kon politie via het kenteken achterhalen wie de eigenaar van de auto was en gericht naar hem uitkijken. De eigenaar bleek (buiten onze regio) te boek te staan als "inbreker".

Het balletje ging sneller rollen.....

Sacha vertelt verder hoe politie vervolgens te werk ging: "Agenten in 'het veld' zijn met het berichtje aan de slag gegaan en richting de melding gaan rijden. Ondertussen kreeg zij nog een melding binnen: 'inbraak op heterdaad'." Op dit punt komen we bij de bevindingen van meneer en mevrouw Koorneef . De melding betrof hun woning in Goedereede.

IJsbrand Koorneef was één van de aanwezigen deze vrijdagmiddag op het politiebureau in Sommelsdijk. Samen met zijn vrouw vertelde hij hoe het ging toen ze de inbrekers bij hen thuis, in Goedereede, aantroffen. "Ongewenst bezoek, dat was het", zegt mevrouw Koorneef. Ze vertelt verder: "Het was heftig. Ze kwamen van boven naar beneden stormen en riepen "schiet ze dood, schiet ze dood!". Daar zaten we niet op te wachten natuurlijk. We zouden die middag naar een verjaardag gaan en dachten op tijd weer terug te zijn. Dit is de reden dat we geen lampjes in huis hadden aan gelaten en waarschijnlijk du ook de reden waarom ze ons huis binnenkwamen: het was donker. Toen we terugkwamen zagen we een lamp aanstaan boven, maar we dachten dat we die vergeten waren uit te doen, toen we ons nog even omkleedden voor het weggaan. Ook zagen we dat de poort niet goed dicht zat, maar (zo dachten we) die hadden we wellicht niet goed dicht gedaan. Totdat we binnenkwamen en ik mijn man een schreeuw hoorde geven. Maar eigenlijk ging er nog steeds geen belletje rinkelen, want we zijn aan het verbouwen en ik dat dat hij wellicht over iets gestruikeld was. Niet dus, want op een gegeven moment hoorde ik hem roepen: inbrekers, bel 112!. Toen zag ik twee knullen van rond de twintig, met een niet-Westers uiterlijk, naar beneden komen. De één riep tegen die ander: schiet ze dood, schiet ze dood, waarop mijn man automatisch een stap naar achteren deed. Ze schoten voor me langs, de laatste vond het nodig mij hardhandig aan de kant de duwen. Wij hadden echter de achterdeur, die uit twee delen bestaat, al met het onderste deel op slot zitten, dus ze konden er niet gelijk uit. Mijn man die vloog erachter aan en die kreeg ze in de bijkeuken te pakken. Ze werkten hem hardhandig tegen de grond en sprongen uiteindelijk over de onderkant van de deur naar buiten. daar wachtte ze nog een verrassing, want de poort hadden we ook al dicht gedaan. Daar zijn ze dus ook overheen gesprongen. Ik keek door het raam en zag ze hard wegrijden in een auto. Ik wist niet het model, maar kon wel gelijk aan de politie doorgeven welke kleur en vorm de auto had. De auto was blauw."

Politie: "We hadden de auto van de verdachten dus op de foto, maar ook de signalementen van de daders was doorgegeven. Hierdoor konden we snel handleen. We konden gelijk een soort 'vangnet' maken rondom de melding. Dit houdt in dat we in een grote cirkel met meerdere collega's de mogelijke vluchtwegen afsluiten. Bij Stellendam op de N57 werd de auto gezien en gelijk werd een achtervolging ingezet. Bij Brielle kon de auto staande worden gehouden en de inzittenden worden aangehouden. De buit was eerder 'geloosd', maar werd teruggevonden en de inbrekers zitten nu vast. Een geweldig geslaagde actie natuurlijk. Heftig voor de slachtoffers, maar we zijn erg blij met de samenwerking en het feit dat de mannen nu vast zitten!".