Landelijk - Vraegje: "Krieg joe oak al joekte op je hoad als je de titel leest?" Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) heeft een speciale dag vandaag: "Mogen wij even uw aandacht voor hoofdluis? Hoofdluis, dat is toch iets voor de basisschool? Wat hebben wij daarmee te maken? Uit onderzoek door het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat juist ook op middelbare scholen hoofdluis nog veel voorkomt. Het maken van “selfies”, dat zeer populair is onder middelbare scholieren, draagt hier aan bij."Dit is de reden dat LSH, in samenwerking met sponsor XTLuis, dit jaar voor het eerst de Luizendag op middelbare scholen heeft georganiseerd. Nederland in één kéér luisvrij? Help mee om de Landelijke Luizendag 2017 een succes te maken!" Lees hieronder verder.

Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis: "Door op één moment iedereen luisvrij te maken, helpen we de hoofdluis in één keer het land uit. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Zorg dat je voor woensdag 8 maart iedereen bij jou thuis controleert op hoofdluis. De instructie vind je hieronder. Als iedereen meedoet is er na woensdag 8 maart in heel Nederland geen luis meer te vinden. Help je mee?"

Instructie

1) Haren voorover boven wit papier Houdt het hoofd ligt gebogen en breng alle haren naar voren. Leg een vel wit papier op de tafel voor je, zodat eventuele luizen en neten op het papier zullen vallen en zo goed zichtbaar zijn.

2) Kam het haar van achter naar voren. Neem een streng haar tussen wijsvinger en middelvinger en begin met kammen dichtbij de hoofdhuid. Streng voor streng worden alle haren gekamd. Controleer steeds of er een luis of neet in de kam is achtergebleven.

3) Luizen of neten gevonden? Als je een luis of neet hebt gevonden is het tijd voor actie:

Methodes om hoofdluis te behandelen
1. Nat Kam methode
2. Behandelen van het haar met een antihoofdluismiddel in combinatie met kammen.

Het voordeel van de nat kam methode is dat het goedkoop is en geheel natuurlijk. Het nadeel is dat het erg arbeidsintensief is, en dat de kans dat je een luis over het hoofd ziet (en weer opnieuw moet beginnen) groot is.

Antihoofdluismiddelen koop je bij drogisterijen, apotheken en supermarkten en zijn op basis van permetrine, malathion en dimeticon. Chemische bestrijdingsmiddelen werken op basis van malathion of permetrine, ze vergiftigen de luis. Middelen op basis van dimeticon werken op een fysische manier. Evenals de nat kam methode leidt een behandeling met dimeticon niet tot resistentieontwikkeling. Middelen op basis van dimeticon zijn mede daarom ook aanbevolen door het RIVM en dan specifiek een geregistreerd geneesmiddel. Kammen in combinatie met een antihoofdluismiddel is bewezen effectief.

Van overige methoden, bv etherische oliën, elektrische luizenkam is de werking niet aangetoond. Deze worden dan ook afgeraden.

Kijk op www.hoofdluis.org voor verdere tips en instructies.

4) Maak de kam weer goed schoon Leg de kam na gebruik, 5 min, in kokend water of maak hem nauwkeurig schoon met alcohol.

Bron: www.landelijksteunpunthoofdluis.nl