[update] Middelharnis - In de vroege morgen van woensdag 8 februari 2017 brak er een "gebouwbrand" uit, op het terrein van Hernesseroord, Zuidwester te Middelharnis. Dit werd gelijk opgeschaald door de hulpdiensten tot een zogeheten "Grip 1" situatie, omdat dit een woongebouw van de gezondheidszorg betrof. Alle hulpdiensten uit de omgeving rukten zo snel mogelijk uit om te gaan naar de plaats van de brand. Dat was de reden van de vele sirenes die klonken op en rond Middelharnis op deze woensdagmorgen. De brand ontstond vermoedelijk op de kamer van een cliënt. Deze persoon is gelijk veilig buiten kunnen komen. Er werd al snel een ontruiming in gang gezet. Lees hieronder verder.

Bij deze ontruiming hebben een aantal bewoners het pand waarin de brand ontstond, moeten verlaten. Enkele mensen van de bedrijfshulpverlening zijn ter plaatse nagekeken op het inademen van rook. Er was op dat moment geen verdere medische zorg nodig. 22 cliënten en personeel zijn daarop gelijk opgevangen in het restaurant op het terrein. Rond 09:25 uur werd duidelijk dat er enkele woningen daadwerkelijk door de brand beschadigd geraakt zijn, waardoor een aantal mensen die terug zouden kunnen keren. Tot opluchting van de bewoners, mochten de meesten terugkeren naar hun woningen. Rond 11:30 uur bleek dat uiteindelijk 7 bewoners echt niet terug konden naar hun woning. Gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting Salvage ondersteunen verder bij deze afhandeling.

Bij Grip 1 gaat het om een incident waarbij goede afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is. De officieren van de verschillende diensten, brandweer, politie en ambulance/GHOR, vormen samen met een persvoorlichter van de politie en een voorzitter het Commando Plaats Incident (CoPI).