Goeree-Overflakkee - "Samen zorgen voor minder schade als gevolg van de jaarwisseling", met deze titel begint burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman haar brief aan de inwoners van Goeree-Overflakkee. Vertelde onze burgemeester tijdens haar nieuwjaarstoespraak nog dat de jaarwisseling relatief rustig was verlopen, ze moet daarbij ook vermelden dat ze enorm geschrokken is van de schade als gevolg van vandalisme tijdens de jaarwisseling van 2016-2017 op ons eiland. Deze is in vergelijk met vorig jaar toegenomen. Er is maar liefst €90.000,00 nodig om de schade op Goeree-Overflakkee te verhelpen. Vandalen hebben een bushokje gesloopt, er zijn 20 ruiten van andere bushokjes vernield, en er is een enorme kostenpost door brandstichting op het asfaltwegdek, 200 verkeersborden en 25 straatkolken op het eiland moesten het ontgelden door vuurwerk. Lees hieronder de brief van de burgemeester, waarin ze graag haar verontwaardiging en teleurstelling met u en jou wil delen.

Brief burgemeester:

"Beste inwoners van Goeree-Overflakkee,

De jaarwisseling is alweer enkele weken achter de rug. Tijdens mijn nieuwjaarstoespraak meldde ik dat de jaarwisseling relatief rustig was verlopen, En daar ben ik blij om want onze veiligheid is, ook tijdens oud en nieuw, een groot goed. Helemaal zonder incidenten was de jaarwisseling echter niet. In Sommelsdijk ontstond zelfs een levensgevaarlijke situatie: Blijkbaar heeft iemand een gasfles in een stookcontainer gegooid, waardoor deze explodeerde. Het is door snel optreden van de brandwachten dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Ik had de hoop dat de schade als gevolg van vandalisme tijdens de jaarwisseling afgenomen zou zijn. Ik ben echter enorm geschrokken van het tegenovergestelde. Nu de cijfers bekend zijn, blijkt dat het bedrag dat moet worden uitgetrokken voor herstel opnieuw is gestegen: Er is €90.000,00 nodig om de schade te verhelpen. Vandalen hebben een bushokje gesloopt, er zijn twintig ruiten van andere bushokjes vernield, en er is een enorme kostenpost door brandstichting op het asfaltwegdek, waardoor de asfaltlaag op enkele plaatsen vervangen moet worden. 200 verkeersborden en 25 straatkolken op het eiland moesten het ontgelden door vuurwerk.

Ik wil graag mijn verontwaardiging en teleurstelling met u delen. Ik vind dit gedrag onacceptabel. Dergelijke schade is niet te verzekeren en een toenemende trend lijkt zichtbaar. Dat moet stoppen! Herstel moet worden betaald met gemeenschapsgeld waar veel nuttigere bestedingen voor te vinden zijn. De gemeente had daar liever speeltoestellen of straatmeubilair voor geplaatst om maar een paar voorbeelden te noemen.

Laten we er samen voor zorgen dat dat volgend jaar anders is. Ik weet dat het nu nog lang duurt voor de volgende jaarwisseling, maar nu het schadebedrag jaarlijks lijkt toe te nemen, wil ik u nu al vragen om mee te werken om het met oud en nieuw 2017 / 2018 beter te doen. U – de inwoners van Goeree-Overflakkee – kunt daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Om te beginnen door zelf mee te werken aan het voorkomen van schade. Maar ook door veroorzakers van schade er op aan te spreken en zo nodig aangifte te doen. In sommige gevallen kan de schade dan zelfs op de dader worden verhaald.

Heeft u informatie, wellicht ook over de afgelopen jaarwisseling? Aangifte doen kan op verschillende manier en zelfs anoniem. De politie is bereikbaar via 0900-8844 en voor spoedeisende meldingen via 112. Als u liever anoniem blijft, kunt u ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Heeft u nog tips waarmee de schade tijdens de jaarwisseling kan worden beperkt? Stuurt u die dan via een e-mail of belt u met 14 0187.

Alvast bedankt voor uw hulp!"

Ada Grootenboer-Dubbelman,

burgemeester van de gemeente Goeree-Overflakkee.