Het KNMI gaf dinsdagavond al aan dat er donderdag 5 december 2013 zeer zware windstoten zouden zijn en er een westerstorm over Goeree-Overflakkee zou waaien. Ook was het springtij. Code oranje ging uit. De zuidwestenwind draade donderdagmiddag naar het westen en nam landinwaarts toe naar hard tot stormachtig. Langs de kust ontstond een westerstorm. Twee keer per maand is er springtij. Het hoogwater wordt hoger dan normaal. Dit wordt gevaarlijk als het gepaard gaat met een storm. Dan kan de wind het water namelijk nog verder omhoog stuwen.

In de middag en eerste helft van de avond kwamen er aan de kust zware windstoten voor van 100-120 km/u. De Antoinette van KNRM Stellendam voer 's middags (NW 10!) voor een boot aan de grond. Later op de avond begon het waterpeil op sommige plaatsen flink te stijgen. In de haven van Stellendam stond het tot op de oevers. Ook de Grevelingendam werd afgesloten. Het hoogtepunt van de wind viel tijdens de tweede helft van de middag en de eerste helft van de avond. In de loop van de avond nam de wind weer langzaam in kracht af. De storm was voorbij maar later in de avond en 's nachts is er nog kans op fikse buien met lokaal natte sneeuw en hagel. Rijkswaterstaat sloot iets over 23:00 uur de Oosterscheldekering, de waterstand is dan ongeveer 3,31 meter.

Meldingen

De hulpdiensten staan tijdens deze stormdag voor u klaar, bel 112 enkel bij nood en echt gevaar. Bel 0900-8844 voor meldingen bij stormschade en/of wateroverlast. 

Foto's

Heeft u ook stormachtige foto's gemaakt, MAIL ze naar de redactie!