Actueel

25 Jul

Water Natuurlijk pleit voor ruimte water

Regio - Water Natuurlijk pleit al jaren voor meer ruimte voor water. Dat is nodig om extreme buien op te vangen en het is ook van belang voor de kwaliteit van het water. Het waterschap maakte wel plannen om hier en daar watergangen te verruimen, maar die gingen dan vaak niet door omdat er geen grond was. Nu staan we op een keerpunt, het waterschap Hollandse Delta gaat aan de slag met een grondpositie. Lees meer >>

Grond nodig

Het watersysteem in het landelijk gebied de Hollandse Delta is verouderd en aan renovatie toe. Het is te krap bemeten en ingericht op een snelle aan- en afvoer van water van en naar de rivieren en op doorspoelen om een redelijke waterkwaliteit te handhaven. Het faciliteren van de landbouwfunctie is hierbij de belangrijkste factor. In het verleden waren er wel projectplannen om water meer ruimte te geven door bijvoorbeeld de aanleg van natuurvriendelijke oevers, maar die plannen werden vaak niet uitgevoerd omdat er geen grond verworven kon worden. Een natuurvriendelijke oever langs een deel van het Piershilse gat in de Hoeksche Waard werd daardoor juist minder natuurvriendelijk Het talud werd steiler in plaats van flauwer.

Er is dus grond nodig en als die niet hebt moet je grond kopen. Kopen doe je het best als het in de aanbieding is. Grond kopen van iemand die niet wil verkopen lukt niet of je betaalt de hoofdprijs. Zo logisch als het maar zijn kan, toch was er jarenlang geen draagvlak in het bestuur van het waterschap om een grondpositie op te bouwen. Adviezen daartoe werden stelselmatig genegeerd. Sterker nog, in 2019 verkocht het waterschap nog een stuk grond van ruim 4000 m2 langs een watergang in het oosten van de Hoeksche Waard aan een boer voor een schamele 1,90 per m2. Nu is het tij  gekeerd.

Hamerslag

In de laatste vergadering van de commissie Water was er een college voorstel aan de orde om een grondpositie op te gaan bouwen. Grondverwerving is noodzakelijk om het watersysteem klimaatbestendig te maken en de waterkwaliteit te verbeteren. In zijn toelichting stelde de heemraad verantwoordelijk voor het watersysteem dat grondverwerving vaak een precair proces is waarbij snel handelen een vereiste is. Er moet nu wel reken worden gehouden met een grondprijs van rond de 10 euro per m2.  Als er grond op de markt komt, moet je erbij zijn anders ben je te laat. Als de grond nog niet direct nodig is voor watersysteem kan het kortdurend in gebruik gegeven worden voor de teelt van gewassen.

Als de grond op een verkeerde plek ligt, kun je het inzetten als ruilmiddel. Vaak willen grondeigenaren wel grond afstaan voor een beter watersysteem. Dat is tenslotte ook hun belang. Een drempel kan zijn dat door grondverkoop een bedrijf inkrimpt. Met het inbrengen van ruilgrond wordt die drempel verlaagd. Water Natuurlijk gaf aan dat we ons niet kunnen veroorloven om langer te wachten. We moeten snel aan de slag voor een beter watersysteem. Alle partijen waren positief over het voorstel dat nu met een hamerslag kan worden bekrachtigd. Een mooie stap in de goede richting.

Tekst en foto's: Joost Kievit, Water Natuurlijk Hollandse Delta

Joost Kievit