Actueel

5 Sep

Uitkomsten bijeenkomsten en enquête omgevingsvisie Goeree-Overflakkee bekend

Middelharnis -Waarom vindt u het fijn om in de gemeente Goeree-Overflakkee te wonen? Voor wie willen we nieuwe huizen bouwen? Hoe gaan we om met klimaatverandering? Vragen die aan de orde komen in de op te stellen omgevingsvisie Goeree-Overflakkee. De gemeente maakt deze visie samen met inwoners, ondernemers en betrokken partijen: "Met bijeenkomsten en een enquête vroegen we hun mening over de toekomst van het eiland. We maken de eerste resultaten hiervan bekend op ons participatieplatform." De gemeente werkt aan een omgevingsvisie voor Goeree-Overflakkee. Deze visie gaat over de vraag hoe we in de toekomst omgaan met belangrijke thema’s als woningbouw, verkeer, duurzaamheid, natuur, economie en recreatie. Met andere woorden: opgaven van de fysieke leefomgeving. Lees meer >>

Er werden meerdere bijeenkomsten gehouden

We willen deze omgevingsvisie namelijk samen met inwoners, ondernemers en betrokken partijen maken. Drie van de bijeenkomsten werden fysiek gehouden, één digitaal. Bij deze bijeenkomsten werd gepeild hoe mensen dachten over drie scenario’s voor de toekomst van Goeree-Overflakkee. In het eerste scenario, “Business as usual”, pakken we de opgaven aan zoals we dat al jaren doen. Het tweede scenario heet “Technologische innovatie”. Daarin zetten we zoveel mogelijk in op nieuwe en innovatieve technieken om de opgaven aan te pakken. In het derde en laatste scenario, “Specialiseren”, pakken we de opgaven aan door verschillende delen van het eiland verschillende rollen te geven.

Per bijeenkomst kregen verschillende scenario’s de voorkeur

Tijdens de bijeenkomsten vroegen we mensen om aan te geven welke aspecten van deze scenario’s ze goed vonden en welke niet. Het viel op dat er verschillende voorkeuren waren per bijeenkomst. Zo zagen de meeste inwoners tijdens de avond aan de oostkant van het eiland de meeste positieve elementen in het scenario “Business as usual”. In het midden van het eiland werden juist de meeste positieve punten uit het scenario “Specialiseren” genoemd. En aan de westkant van het eiland werd een mix van de scenario’s genoemd, met opvallend veel positieve elementen uit het scenario “Technologische innovatie”.

Naast de bijeenkomsten werd ook een enquête uitgezet

In deze enquête kwamen allerlei vragen voorbij over hoe mensen de toekomst van het eiland voor zich zien. Bijvoorbeeld voor wie we huizen moeten gaan bouwen, en hoe we die bebouwing moeten spreiden. Maar ook de toekomst van voorzieningen als sportclubs en de huisarts kwamen voorbij, net als de vraag hoe we op ons eiland om moeten gaan met klimaatverandering. De enquête werd 501 keer ingevuld.

Uit de enquête bleek onder andere dat veel mensen Goeree-Overflakkee een rustige woongemeente vinden. Daarnaast geeft bijna driekwart van de mensen aan dat ze vinden dat we vooral moeten bouwen voor de eigen behoefte van onze jongeren en ouderen. Op het gebied van klimaat geeft het merendeel aan dat ze het een goed idee vinden om dorpen groener in te richten. Ook vinden mensen dat er meer eisen gesteld moeten worden aan duurzaam bouwen en dat er beter geïsoleerd moet worden.

Bekijk nu de volledige resultaten van de bijeenkomsten en de enquête

Dat kan op het participatieplatform van gemeente Goeree-Overflakkee via de QR-code hiernaast of de volgende link: https://praatmee.goeree-overflakkee.nl/nl-NL/projects/omgevingsvisie-in-gesprek-over-de-toekomst-van-goeree-overflakkee.

We zijn erg blij met de resultaten van de enquête

Die bieden ons namelijk goed inzicht in wat mensen belangrijk vinden. Dat helpt ons enorm bij het verder opstellen van de omgevingsvisie. We stellen nu een conceptvisie op. Als die klaar is willen we graag weten wat u ervan vindt. Met die input stellen we de definitieve omgevingsvisie op. Die wordt dan voorgelegd aan de gemeenteraad, die uiteindelijk een besluit neemt. De definitieve omgevingsvisie geeft ons kaders om goede keuzes te maken voor ons eiland, nu en in de toekomst