Actueel

7 Sep

De visserstruien van Goeree-Overflakkee

Sommelsdijk – Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee presenteert met trots een exclusieve collectie visserstruien, nu te koop voor iedereen die een stukje lokale geschiedenis wil dragen. Mis deze unieke kans niet om deel uit te maken van een project dat de geschiedenis van Goeree-Overflakkee tot leven brengt. De visserstruien zijn niet zomaar kledingstukken; ze zijn een eerbetoon aan de vissers van Middelharnis, Ouddorp, Stellendam, en Goedereede (Havenhoofd). Elke trui wordt met liefde en zorg voor jou gebreid. Lees meer >>

Draag de geschiedenis

De visserstruien zijn niet zomaar kledingstukken; ze zijn een eerbetoon aan de vissers van Middelharnis, Ouddorp, Stellendam, en Goedereede (Havenhoofd). Elke trui wordt met liefde en zorg voor jou gebreid. Met 11 verschillende truien om uit te kiezen, elk met motieven die een specifiek dorp vertegenwoordigen, draag je niet alleen een trui, maar ook een verhaal.

Voor iedereen beschikbaar

Of je nu een trotse inwoner bent van Goeree-Overflakkee of een liefhebber van maritieme geschiedenis, de truien zijn een perfecte aanvulling op je garderobe. Verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. De truien worden op maat gebreid door vrijwilligers van het Streekmuseum. “Dames breien bij de vleet”, aldus het bestuurslid van het museum. “Je krijg een echte vette visserstrui” vertelt hij glimlachend.

Visserstruien terug in het straatbeeld

Het bestuur van het Streekmuseum wil de visserstruien terugbrengen in het straatbeeld. Stel je voor: een eiland waar de rijke visserijgeschiedenis zichtbaar is in de kleding van de bewoners. Door een visserstrui te dragen, draag je bij aan het levend houden van deze prachtige traditie.

Doe mee en draag de geschiedenis

Om je eigen visserstrui te kopen, bezoek de website van het Streekmuseum www.streekmuseum.nl. Bestel hier en kies welke kleur en van welk dorp je een trui wil. Ze zijn er in acryl voor € 99,- en merino wol voor € 175,-. Door uw aankoop maakt u het mogelijk dat het museum verhalen vertelt en doorvertelt. Betalen is voor het museum het seintje om de brei te kopen en te starten met breien. De patronen zijn verzameld door Stella Ruhe in het boek Visserstruien Verzameld (2022).

Pannenlappen met dezelfde motieven

Als knipoog naar het verleden breien we naast authentieke visserstruien ook pannenlappen met dezelfde motieven. Een unieke manier om een stukje maritieme geschiedenis in huis te halen! Met dank aan breicafé Steekje Los.

Expositie

Volgend jaar willen we een expositie organiseren in samenwerking met het Torenmuseum Goedereede, Museum Ouddorp en het Streekmuseum.