Goeree-Overflakkee/Oude-Tonge - Al in 2015 trok ons eiland Goeree-Overflakkee internationaal de aandacht in het blad The European. Het blad kopte toen: "Welkom op Goeree-Overflakkee. Het meest duurzame eiland in Europa!" In het artikel stond dat ons eiland een eiland is dat het doel heeft om het meest duurzame eiland in de wereld te worden. Voormalig wethouder van der Vlught vertelde dat we ruimschoots voldoen aan de vraag naar energie en zo zelfs steden rondom, zoals Rotterdam kunnen voorzien én hij vertelde toen al dat er een waterstation werd ontwikkeld. Op woensdag 13 maart 2024 was het zover: Het nieuwe waterstof tankstation aan de Tonisseweg in Oude-Tonge is geopend. Lees meer >>

--------

Opening eerste waterstof tankstation Goeree-Overflakkee

Greenpoint Oude-Tonge is het eerste waterstof tankstation in de gemeente Goeree-Overflakkee. De komst van dit nieuwe waterstof maakt het mogelijk voor lokale en passerende organisaties, ondernemers en particulieren om te kiezen voor deze vorm van emissieloze mobiliteit.

Rijden op waterstof combineert de praktische voordelen van benzine tanken met de duurzaamheidsvoordelen van elektrisch rijden. Waterstof tanken duurt even lang als bij benzine en vervolgens kan je net zo stil en emissieloos rijden als met een elektrische auto met een stekker.

Wel iets later dan gedacht

Mei 2022 werd bekend gemaakt dat "we" binnenkort waterstof konden tanken langs de Tonnisseweg in Oude-Tonge. Er werd in Assen hard gewerkt. Halverwege mei dat jaar werden alle componenten van de waterstofinstallatie van Assen naar Oude-Tonge getransporteerd. Daarvoor begonnen de grondwerken en bouwvoorbereidingen voor de waterstofinstallatie. Vervolgens werd de waterstofinstallatie door de technici van Resato op de nieuwe locatie geïnstalleerd en operationeel gemaakt. De verwachting was dat er "tegen de zomer van dat jaar de eerste waterstof-elektrische auto’s op Goeree-Overflakkee konden komen tanken!

De compressoren, koelinstallatie, bufferunits en afvulpompen voor 700 bar (personenauto’s) en 350 bar (vrachtwagens) werden afgemonteerd, gekalibreerd en getest.

Het heeft dus al met al iets langer geduurd, maar "we" kunnen waterstof tanken in oude-Tonge!

Continu waterstof tanken

Interessant detail is dat het om een zogeheten ‘back-to-back-refuel’ installatie gaat. De compressor- en opslagcapaciteit zijn zo gedimensioneerd, dat auto’s continu na elkaar waterstof kunnen tanken. Dat is een grote verbetering ten opzichte van sommige eerste generatie waterstofstations die soms tussen 2 tankbeurten door tijd nodig hebben om opnieuw druk op te bouwen, met wachttijden aan de pomp tot gevolg.

Bronnen Greenpointfuels.nl en regiozhd.nl