13 oktober 2023, Stellendam - De renovatie van gemaal Stellendam is bijna afgerond. "De renovatie, die 2,7 miljoen euro kost, startte in april en wordt deze maand afgerond..." Vanaf aanstaande maandag 16 oktober test waterschap Hollandse Delta de nieuwe waterpompen van het gemaal op volle kracht. In een paar uur tijd wordt er veel slootwater rond het gemaal de polders uitgepompt. Het slootwaterpeil zakt tijdelijk een flink aantal centimeters. Lees meer >>

>>vervolg

Begin oktober schakelt het waterschap altijd al over van het hogere zomerpeil naar het lagere winterpeil. Na de test staat het peil in de sloten een korte tijd flink lager, maar niet lager dan het winterpeil. Het slootwaterpeil blijft binnen de reguliere zomer- en winterpeilgrenzen. Daardoor verwachten de ecologen van het waterschap dat tijdens de test de flora en fauna, bijvoorbeeld vissen, geen schade oplopen.

Visvriendelijk

Het testen van de maximale capaciteit is belangrijk om bijvoorbeeld in de toekomst wateroverlast door piekbuien te verminderen. Na de renovatie is het gemaal volledig geautomatiseerd en toekomstbestendig: met zonnepanelen, nieuwe visvriendelijke waterpompen en meer vispassage tussen de polders. Een gevarieerde visstand is immers goed voor de waterkwaliteit.

Weg bij Eendrachtsdijk weer open

De renovatie, die 2,7 miljoen euro kost, startte in april en wordt in oktober afgerond. Enkele weken daarna worden ook de tijdelijke pompen bij de Eendrachtsdijk verwijderd en wordt de weg onder aan de dijk weer opengesteld voor verkeer.

Tekst wshd